Lör 22 jun / År 42 / Nr 3 2024

Goda kunskapsresultat på Wasaskolan i Tingsryd

Wasaskolan i Tingsryd är en kommunal gymnasieskola som funnits sedan 1984.
– Våra elevers kunskapsresultat ligger över riksgenomsnittet och det beror på att vi har mycket engagerade lärare som stöttar elever som har behov av hjälp. Dessutom har vi inbyggd läxhjälp varje onsdag, vilket är ganska unikt, säger skolans rektor Anna Isaksson.

Wasaskolan har i dagsläget cirka 250 elever och 40 lärare och det är en bra relation mellan lärare och elever.
– Eftersom vi är en ganska liten skola kan vi möta alla eleverna på deras nivå, säger Anna Isaksson.
Wasaskolan erbjuder sju nationella program, varav tre yrkesprogram: Industritekniska programmet, Barn- och fritidsprogrammet samt Vård- och omsorgsprogrammet.
Skolan erbjuder också fem olika introduktionsprogram som kan ge obehöriga elever nya möjligheter att komma in på de nationella programmen.
Wasaskolan är ett utmärkt val för dem som är intresserade av idrott och musik. Gymnasiets ishockeyutbildning håller hög klass, vilket har gjort att Wasaskolan har certifierats som ett Elitishockeygymnasium av både Svenska ishockeyförbundet och Skolverket. Wasaskolan har också en tradition av att erbjuda en bra utbildning inom fotboll.
Inom musik samarbetar Wasaskolan med den privata musikskolan AMB Sweden (Academy Of Music And Business), som grundats av Andreas Carlsson från Idoljuryn. Musikskolan är belägen i anslutning till Wasaskolan och eleverna delar lokaler och utför aktiviteter tillsammans.

Samarbete med näringslivet
– Vi har ett bra samarbete med det lokala näringslivet. Företagen är måna om att det ska finnas ett gymnasium på orten och stöttar oss på många sätt med till exempel teoriutbildning för körkort, stipendier, skolresor och gratis busskort, berättar Anna Isaksson och fortsätter:
– Vi träffar företrädare från industrin minst två gånger per termin då de kan vara med och påverka utbildningarna på det industritekniska programmet.
Vissa elever har behov av stödundervisning och för att utföra detta på bästa sätt har skolan infört ”flexibla onsdagar”. Det innebär att eleverna läser sina ämnen måndag, tisdag, torsdag och fredag medan onsdagen är öppen för stödundervisning.
– Alla lärarna jobbar på onsdagar och erbjuder läxhjälp till dem som har behov, vilket är en stor förmån. Vi kan alltså individanpassa undervisningarna och det är säkert därför vi har så bra resultat.

En internationell profil
Sedan Anna Isaksson tillträdde som rektor 2011 har Wasaskolan byggt upp en internationell profil.
– Vi ser till att eleverna kan resa utomlands och göra sin praktik och samarbetar med en skola i Nepal. Vi har också på gång ett samarbete med en holländsk skola.
Förra läsåret hade Wasaskolan tre språkassistenter, utländska lärarstudenter, som gjorde sin praktik på skolan och läste tyska, spanska och engelska.
Teknik- och industritekniska programmet är certifierat inom Teknikcollege, vilket innebär att utbildningarna har blivit granskade och godkända. Samarbete med andra certifierade gymnasieskolor i länet sker med jämna mellanrum. Wasaskolan ämnar nu ansöka om ett fjärde läsår på Teknikprogrammet.
– Vår vision är att fortsätta leverera en god utbildning till våra elever i Tingsryd och att fortsätta utveckla de internationella relationerna, säger Anna Isaksson avslutningsvis.