Tor 7 dec / År 41 / Nr 5 2023

Goda tider för Ramirent

2016 var ett bra år för Ramirent i Gävle. Och 2017 spås att bli minst lika bra. – Mycket är byggboomens förtjänst, konstaterar Johan Eldh, som är chef för Ramirents kundcenter på industriområdet Näringen i Gävle.

Totalt jobbar 15 personer på Ramirent i Gävle och företaget finns representerat på 80-talet platser i Sverige – från Trelleborg i söder till Kiruna i norr.
Ramirent är ett finskt bolag som etablerade sig i Sverige 2004 då Stavdal och Altima köptes upp. Ramirent som startade sin verksamhet på 1950-talet finns idag i tio länder och är ett av Europas ledande maskinuthyrningsföretag.
– Det är klart att det är stora fördelar med att vara en del av ett rikstäckande företag än att vara en lokal uthyrningsfirma med de begränsningar som det innebär. Vi har en större organisation med bra logistik vilket ökar tillgången till maskiner på kort varsel för att möta kundernas behov, säger Johan Eldh.

Helhetslösningar
Ramirent i Gävle håller till i Tidermans hyrmaskiners gamla lokaler på näringen i Gävle. Ramirent köpte upp Tidermans 2010 och flyttade sitt kundcenter i Gävle till lokalerna på Strömmavägen.
Att hyra ut anläggningsmaskiner, byggmaskiner, hissar, arbetsplatsplattformar, liftar, staket och ställningar är några av Ramirents verksamhetsområden.
– Nuförtiden jobbar vi i allt högre grad med helhetslösningar. Kunden värdesätter att vi gör mer åt dem och på så sätt spar tid. Kunden efterfrågar detta mer och mer vilket gör att vi då erbjuder det allt oftare.
– Vi lämnar ifrån oss en nyckelfärdig etablering med staket/inpassering/moduler/belysning/byggel osv. Tidigare gjorde kunderna mycket av detta själva och vi levererade då bara produkterna, säger Johan Eldh.

Lång erfarenhet
Johan Eldh har jobbat inom uthyrningsbranschen sedan slutet av 1990-talet och sedan 2010 på Ramirent. Där har han bland annat varit arbetsledare och sedan ett år tillbaka är han chef för kundcentret i Gävle som ingår i distriktet Södra Nord och innefattar geografiskt Gästrikland och Dalarna.
– Jag upplever att vi har ett brett kunnande innanför våra väggar och att vi är bra på att hitta lösningar på de uppdrag vi får. Det finns en lång erfarenhet och kompetens inom uthyrningsbranschen hos oss, säger han.

Anställt en uthyrare
I och med att det byggs som aldrig förr i Gävle har Ramirent haft ett riktigt lyckat 2016 och det finns inget som tyder på att det ska bli sämre i år. Det är framförallt bostadsbyggandet som ökat i kommunen de senaste åren, men även hamnen och järnvägsnätet har rustats upp för att möta framtiden.
– Vi tror att det blir en fortsatt bra utveckling för vår del också och vi har nyligen anställt ytterligare en uthyrare för att möta efterfrågan, berättar Johan Eldh.