Lör 20 jul / År 42 / Nr 3 2024

Göhlins främjar den tillverkande industrins tillväxtpotential

Anrika Göhlins Verktyg & Maskin AB i Gnosjö är återigen tillbaka i familjen Göhlins ägo med Göran Göhlin som vd. Idag präglas familjeföretaget av en starkare sammanhållning än på länge med fjärde generationen på ingång. Göran beskriver själv företagsklimatet som en modell för framtidens arbetsplats med plats för såväl äldre som yngre förmågor.

Göhlins servar den producerande industrin i Gnosjöområdet med de produkter och lösningar som efterfrågas när det gäller automation, skärande bearbetning, mätning, maskiner och sammanfogning. I sortimentet finns dessutom det mesta vad gäller industriförnödenheter. Det breda sortimentet kombineras med en enligt Göran Göhlin nästan oslagbar servicenivå och det har gjort Göhlins till en värdefull samarbetspartner för tillverkningsindustrin i hela Gnosjöområdet.

Standardprodukter med unik funktion
Göhlins grundades 1912 och drevs länge som en klassisk järnhandel. Under 1980-talet fick företaget sin nuvarande inriktning som verktygs- och maskinleverantör. I samband med att verksamheten senare flyttade till nya lokaler på Industrigatan i Gnosjö förstärktes kunskapsprägeln och idag står Göhlins för en kompetensbank omfattande det mesta som rör automation och modern industriell tillverkning.
I en av de största produktgrupperna, skärande bearbetning, ingår det mesta inom borrning, svarvning, fräsning och gängning. Även kringutrustning som till exempel skärvätska och absorbenter tillhandhålls när det behövs. Inom automation ingår produkter från världsledande fabrikat som SMC, Metal Work och Piab.
– Produkterna som vi har i hyllorna är inte unika i sig, men det är däremot funktionerna som de åstadkommer. Vi säljer helhetslösningar där mycket av det som levereras till kund förädlas av oss här i våra egna lokaler. Som exempel producerar vi specialskuren tejp efter önskemål, och om kunden ska ha tejpade kikasikten kan vi ordna med det också. Att göra mer för varje kund är ett vinnande koncept som vi tror på, säger Göran Göhlin.
Konstruktionstejper används mer och mer inom industrin och ersätter på ett effektivt sätt metoder där man tidigare förlitat sig på att svetsa och nita ihop produkter. Göhlins var tidiga på området och har nyligen investerat i utrustning för att anpassa produkterna till specifika kundbehov.

Egen produktion kan utökas
Göhlins firade sitt 100-årsjubileum för tre år sedan. Nu satsar man friskt framåt inför kommande 100 år. Göran poängterar att industrin i Gnosjöregionen går framåt i sin utveckling. Om det går bra för industrin i regionen så går det även bra för Göhlins.
– Vi har förstärkt vår position avsevärt genom att satsa mer på webborder och utökade leveranser. I dagsläget är merparten av vår försäljning inom en radie på cirka fem mil, men i framtiden kommer vi att ha en större rikstäckande försäljning tack vare nätorder. Vi kommer också att satsa på en föryngring inom personalstyrkan och det är något som präglar oss redan idag.
Göran Göhlin ser mycket ljust på framtiden och speciellt mot bakgrund av att intresset för den kundspecifika konstruktionstejpen ökar. I framtiden kan det mycket väl tänkas att Göhlins utökar sitt sortiment av egenutvecklade och konverterade varor. I dagsläget finns det ungefär 2000 olika variationer av konstruktionstejp, lika många variationer är med hög sannolikhet möjliga inom andra produktområden.