Tis 9 aug / År 40 / Nr 3 2022

Göteborgs bästa sidor globalt synliga tack vare Volvo Ocean Race

Förändringens vindar blåser kring Göteborgs Hamn. Skandinaviens största export- och importhamn genomgår i skrivande stund en förvandling där huvudmålet är att skapa starkare konkurrenskraft för Sverige ur ett globalt perspektiv. Det är i sin tur uppdelat i flera delmål som tillsammans ska bidra till att den stora ambitionen nås. Att världsomspännande Volvo Ocean Race avgörs i Göteborg blir en rejäl skjuts på vägen.

Mellan den 21 – 28 juni i år kommer Göteborg att bjuda på en folkfest utan dess like. Världens största kappseglartävling, Volvo Ocean Race, ska avgöras i hjärtat av staden och avslutas i Frihamnen.
– Denna jorden-runt kappsegling är inte bara en av idrottsvärldens största utmaningar, den markerar även Göteborgs globala betydelse som Volvos hemstad. Vi vill samtidigt passa på att synliggöra Göteborgs Hamn som en hamn av betydelse för världen, säger Magnus Kårestedt, vd Göteborgs Hamn.

En av Sveriges största folkfester
Startskottet för den tolfte upplagan av Volvo Ocean Race avfyrades i Alicante den 4 oktober 2014. De sju tävlande lagen beräknas nå målet i hjärtat av Göteborgs Hamn den 21 juni i år, efter att först ha passerat nio hamnstäder fördelade på sex världsdelar.
I samband med att mållinjen nås arrangeras en av stadens och Sveriges största folkfester, öppen för alla, med utgångspunkt från Race Village i Frihamnen. Hela tävlingsarrangemanget avslutas med ett sista In-Port Race den 27 juni som lätt kan följas från större delen av Göteborgs Hamns vidsträckta område.
– Det blir ett fantastiskt publikfång där man kan följa det avslutande racet från första parkett på båda sidorna av älven. Vi kommer även att dra nytta av hela evenemanget och marknadsföra Göteborgs Hamn som attraktiv för både kryssningsanlöp och frakt. Volvo Ocean Race ger oss unika möjligheter för det, förklarar Magnus Kårestedt.

Vill visa planer för stadens utveckling
Att Göteborg är värdhamn för avgörandet av Volvo Ocean Race innebär en möjlighet för staden att visa upp sina allra bästa sidor som attraktiv handels-, evenemangs- och upplevelsestad.
– Från Göteborgs Hamns sida ser vi evenemanget som något oerhört positivt och spännande, fortsätter Kårestedt. Det blir ett avslut på ett flera månader långt äventyr, en världsomspännande resa som mynnar ut i Göteborg. Det är stort. Vi ska passa på att visa upp hamnens planer för stadens fortsatta utveckling nu när vi får bästa tillfället för det.
Att tävlingen avslutas i Frihamnen får också en speciell innebörd för Göteborg eftersom det är just här den mest omfattande utvecklingen sker just nu. Det planeras för en helt ny stadsdel i Frihamnen med flera tusentals nya bostäder, nya handels- och kontorslokaler samt all tänkbar service.
– Volvo Ocean Race gör Göteborg till ett skyltfönster för utveckling och innovationskraft, och evenemanget kommer med stor sannolikhet att generera skarpa synergieffekter som lyfter hela Sveriges konkurrenskraft, menar Magnus Kårestedt.