Tor 20 jun / År 42 / Nr 3 2024

Göteborgs kulturhotell – där kreativitet och personlighet dominerar

På Mornington Hotel Stravaganza får både gäster och personal utrymme att vara sig själva. Det lilla boutiquehotellet på Avenyn i Göteborg har blivit en uppskattad tillflyktsort i hjärtat av Sveriges näst största stad. Här, med utsikt över paradgatan och med hela stadens utbud inom räckhåll, blir det personliga mötet verkligen personligt på riktigt.

Gästerna möter idag ett nyrenoverat Mornington Stravaganza som med bevarad hemtrevlighet och stor personlighet erbjuder en minnesvärd upplevelse mitt i Göteborg.

Unikt boutiquekoncept
Med känsla för detaljer beskriver hotelldirektör Staffan Alfredsson Mornington Stravaganzas unika boutiquekoncept.
– Allt handlar om hur vi bemöter gästerna, där vi framförallt undviker standardiserat beteende i form av exempelvis inövade incheckningsprocesser. Hos oss får man istället utrymme att vara sig själv. Vi ska bemöta gästerna mer personligt än något annat hotell, det är ambitionen.
Staffan understryker också att hotellet drar nytta av sin litenhet för att skapa en hemtrevlig atmosfär – där varje gäst är VIP. Eftersom hotellet bara har ett 15-tal heltidsanställda så möter gästen ofta samma person i receptionen till exempel, något som stärker den personliga prägeln i serviceerbjudandet.
– Vår höga service är vår absolut största konkurrensfaktor, och det är våra medarbetare som skapar den, bekräftar Staffan.

Med intresse för formgivning
Mornington Stravaganza har under de senaste åren genomgått en förvandling som verkligen utmärker hotellets charm, personlighet och kreativitet.
Samtliga rum är helrenoverade, bland annat med ny inredning skapad i samarbete med prisbelönta inredningsarkitekten Malin Palm. Lobbyn, som samtidigt är en mysig espressobar, har skapats med inspiration från den italienske formgivaren Piero Fornasetti. Även takterassen har fått ett lyft – här finns idag jacuzzi och relaxavdelning med utsikt över hela Avenyn.
– Genom att blanda klassisk formgivning med egen design har vi lyckats skapa en unik prägel på hotellet. Det finns oerhört mycket engagemang och intresse kring formgivning inom Mornington, och det känner även gästerna när de kommer hit, fortsätter Staffan.
Ett exempel som Staffan tar upp är att man då hotellet skulle renoveras ville ha svarta golv, något som då knappt fanns på marknaden, men som specialutformades för Mornington Stravaganza. Intressant är att svarta golv nu har börjat synas även på andra ställen.

Göteborgs kulturhotell
Hotellet har ett starkt engagemang i olika kulturevenemang i Göteborg, med speciella erbjudanden kopplat till olika event under året. Mornington Stravaganza gästas även ofta av människor med speciell koppling till konst- och kulturnäringarna.
– Smalare kulturevenemang, scenkonst, film och konstutställningar är vår nisch, säger Staffan med eftertryck.
Under åren har man utvecklat ett gediget samarbete med olika aktörer som genomför den här typen av arrangemang. Samtidigt skapas en miljö på hotellet som kompletterar de olika evenemangen.
Att Mornington Stravaganza inom kulturkretsar kallas för Göteborgs kulturhotell är därför föga förvånande, och något som Staffan Alfredsson vill spinna vidare på tillsammans med den engagerade personalen.