Ons 17 apr / År 42 / Nr 1 2024

GöteborgsOperan, en musikteater i världsklass

Vi har ett antal eldsjälar från såväl det regionala näringslivet som det politiska etablissemanget att tacka för att Göteborg i dag har en av världens främsta musikteatrar. GöteborgsOperan invigdes under tre dagar, 30 sept – 2 okt 1994. Premiärföreställningen som genomfördes den 15 oktober var operan Aida, komponerad av den svenske tonsättaren Karl Birger Blomdal. Den nya musikteatern blev en succé redan från första föreställningen.

GöteborgsOperans arkitektur är unik och associerar till den hamnmiljö den är placerad i. Det mäktiga huset är i dag ett såväl nationellt som internationellt välkänt landmärke som med sitt breda programutbud och medvetna satsning på kvallitet satt Göteborg på musik- och danskulturens världskarta.

Klassikern West Side Story kommer till hösten
Kvalitet är ett nyckelord och ledstjärna som genomsyrar all verksamhet på GöteborgsOperan.
Givetvis gäller det även programutbudet, vilket klart framgår om man studerar det digra generalprogrammet för spelåret 2011/2012. Här finner man bland annat operauppsättningar som t ex Törnrosa, Salome och Tosca, och musikalernas musikal, den klassiska West Side Story. GöteborgsOperans balettkompani har haft en stark internationell utveckling, och är i dag det största moderna balettkompaniet, med förfrågningar från såväl USA som Israel och Kina m.fl.

En heldag på operan
Som ansvarig för musikteatern i Västra Götalandsregionen är GöteborgsOperans strategi att ha en bred repertoar bestående av opera, dans och musikaler av hög internationell klass.
-Vi arbetar i symbios med både politiken och näringslivet, säger GöteborgsOperans vd Peter Hansson. Detta har skapat förutsättningar att utvecklas till en nationell scen av största betydelse. Företagsbesök är en naturlig handling, då hela operan i grunden är resultatet av samverkan mellan näringsliv, opera och politik. Att som företagare bjuda sin personal eller sina kunder på ett operabesök är en uppskattad upplevelse som dessutom ofta genererar positiva bieffekter för företaget. Ett företagsbesök på GöteborgsOperan kan vara mycket mer än ”bara” en föreställning. Det blir allt vanligare att man avsätter en ”heldag” på operan där man börjar dagen med en affärslunch i vår förträffliga restaurant. Efter en superb lunch i en unik och sober miljö står sedan en guidad rundvandring i operahuset på programmet. Att få se vad som händer bakom scenen, i ateljéerna och logerna är mycket uppskattat. Att sedan avsluta heldagen på Operan med en opera, balett eller musikalföreställning gör besöket till ett minne och en upplevelse som lever kvar länge, säger Peter Hansson.

En arbetsplats med 86 olika yrken
GöteborgsOperan är förutom operans, dansens och musikalens högborg även en betydande arbetsplats, säger Ing-Marie Persmo, försäljnings och marknadschef på GöteborgsOperan. Vi är i dag 450 fast anställda, men på lönelistan finns sammanlagt c:a 1.240 personer, som representerar 86 olika yrken. I dag har vi två scener. Stora scenen med en publikkapacitet på 1.300 personer och lilla scenen med plats för 200, och förutom Göteborg har vi även en fast scen i Skövde. GöteborgsOperan har årligen en publik på c:a 200.000 personer.
Där till kommer ytterligare c:a 50.000 i Skövde och gästspel på andra orter. I sammanhanget förtjänar det att nämnas att vår restaurant, som även är öppen för lunch, föregående år hade c:a 40.000 lunchgäster.
Att GöteborgsOperan i dag har nått uppsatta mål och förverkligat de flesta ambitioner innebär inte att vi slår oss till ro, tvärt om, arbetet med att forma den framtida verksamheten pågår kontinuerligt såväl när det gäller programutbud som fastigheten i sig själv. Ett exempel är den kommande tillbyggnaden med ytterligare en scen och plats för en publik på c:a 500 personer. Den nya tillbyggnaden skall förutom ordinarie verksamhet även kunna användas för t ex konferenser och banketter, avslutar Ing-Marie Persmo.