Sön 14 aug / År 40 / Nr 3 2022

Götene väntar på att upptäckas

Milslång kust, sjönära boende och fantastiska naturupplevelser. Götene är en attraktiv boendekommun som förenar den lilla stadens närhet med den större stadens utbud. Man tar sig lätt till större arbetsmarknader i exempelvis Skövde och Göteborg. Samtidigt har Götene ett välmående näringslivsklimat som bjuder på nya möjligheter för innovativa aktörer.

Götene ligger bra till. Med över fem mil Vänernkust är Götene inte bara en mycket uppskattad boendekommun utan även en välbesökt sommaridyll. Som dessutom ligger närmare än man kan tro. På mindre än en timme nås hela Skaraborg, som med en kvarts miljon invånare utgör en av Sveriges största arbetsmarknader.

Samverkanskommun
Götene hamnar ofta i topp i olika kvalitets- och näringslivsundersökningar. Näringslivschef Gert Rahm bekräftar att det under flera års tid gått mycket bra för kommunen, som utmärker sig med en lång tradition av att samverka med näringslivet.
– Alla kommuner samverkar med näringslivet på ett eller annat sätt, det är inget nytt. Det är våra processer och vårt engagemang som skiljer oss från mängden, menar Gert.
– Vi har en mycket aktiv näringslivsförening och en levande dialog mellan kommunledning och företag.
I Götene kretsar mycket kring några av Sveriges största livsmedelsföretag som sedan länge finns etablerade i kommunen. Gunnar Dafgårds sysselsätter cirka tusen personer. Arla och Semper har tillsammans över femhundra anställda.

Påtaglig utvecklingstrend
Det är ingen tillfällighet att Arla har valt Götene för ett av sina centrallager. Ungefär 90 procent av Sveriges livsmedelskonsumenter nås inom en omkrets av 40 mil. Även Dafgårds satsar på ökad lagerhållning i Götene och planerar att bygga högfryslager i kommunen.
Andra näringar hoppar också på utvecklingståget. Paroc, som tillverkar isoleringsmaterial, flyttar delar av produktionen från Finland till Götene. Här räknar man med omkring 50 nya arbetstillfällen. Även Götenehus, som nu även äger VärsåsVillan, räknar med en positiv utveckling framöver.
– Utöver livsmedelsindustrin och byggnäringen har vi ytterligare tre starka ben att stå på med ökade investeringar inom både plast- och verkstadsindustrin samt inte minst besöksnäringen som väntas växa under kommande år. Kinnekulle är ett av Sveriges mest besökta naturområden och Vänerskärgården Kinnekulle har även utsetts till ett så kallat biosfärområde av Unesco, berättar Gert Rahm.

Exportmogen destination
Kinnekulle håller på att bli en exportmogen destination. Redan idag finns större anläggningar på plats som lockar många besökare: Lundsbrunns kurort, Kinnekullegården restaurang och Falkängens hantverksby.
– Många platser kring Kinnekulle omnämns i den medeltida historien om Arn och Aranäs eller Årnäs, Forshem och Husaby besöks av många turister. Detta är en mycket anrik bygd. Sveriges första kristna kung Olof Skötkonung döptes i Husaby och de medeltida kyrkorna ligger tätt kring vackra Kinnekulle, berättar Gert Rahm, som själv är uppvuxen i trakten.
Anrika Götene har mycket att erbjuda som bara väntar på att upptäckas!