Ons 24 jul / År 42 / Nr 3 2024

Götenes återbruk ger möjlighet att fynda!

Ett mer hållbart nyttjande av naturens resurser kräver mer fokus på återvinning. Ytterligare ett steg mot ökad hållbarhet är återbruk. Om saker kan användas igen och få en ökad livslängd så minskar behovet av att tillverka nytt. Det sparar såväl på ekonomin som på miljön.

En slipsten, ett par skidor, en moppehjälm eller varför inte en komplett julgransbelysning för utomhusbruk? Detta är bara några exempel på saker som kan finnas att hämta på Återvinningscentralen. Helt gratis!
– Återbruket i Götene är sannolikt unikt för Sverige, och har visat sig fungera över förväntan, säger Stina Cassidy, vd på Götene Vatten & Värme.

90 procent återanvänds
Principen i Återbruket är enkel: kunderna får ställa in och hämta så många saker de önskar. Alla har olika förutsättningar, befinner sig i olika situationer och har olika kunskaper. Om någon vill lägga ner tid på att reparera eller att sälja något så innebär det att en sak mindre behöver tillverkas och därmed minskar miljöbelastningen.
– Omkring 90 procent av det som lämnas in på Återbruket i Götene återanvänds. Detta är en hög siffra i jämförelse med återbruk som baserar sin verksamhet på försäljning, där cirka 40 procent återanvänds, påpekar Stina Cassidy.

Positiv spiral
Återbruket i Götene är mycket uppskattat och har blivit lite av en samlingsplats där man stannar till och tittar om det finns något att fynda. En kund har berättat hur hon möblerade sin tomma lägenhet enbart med saker från Återbruket, en fantastisk insats för miljön – och för plånboken!
– Våra kunder uppskattar också att de kan få tag på reservdelar, fortsätter Stina Cassidy. Detta innebär att de kan reparera sina saker istället för att köpa nytt. Denna möjlighet saknas oftast när syftet med återbruket är försäljning och vinst.
Många kunder som gjort fynd känner också att de vill bidra med egna saker och det blir en positiv spiral. Det kanske även är lite spännande att se om någon hämtat det som man själv ställt dit.