Tor 23 maj / År 42 / Nr 1 2024

Gotlands ledande leverantör av betong

Betongindustri AB är Gotlands ledande leverantör av betong och vänder sig både mot proffs och gör-det-självare.
Företaget har fabriker i både Visby, Stånga och Slite och därmed kan man minska ner på dyra transporter samtidigt som man spar på miljön.

Betongindustri AB var först i Sverige med fabriksbetong och har idag 32 rikstäckande fabriker. Företagets närhet och kompetens gör plastgjutet industriellt byggande både bäst och billigast för kunderna.
– Våra kunder är alla som konsumerar betong. I första hand är det byggföretag, allt från de stora firmorna som Skanska, NCC och Peab till enmansfirmor och i viss mån privatpersoner. Även bönder är en stor kundgrupp, säger Thomas Pettersson, distriktschef för Betongindustri på Gotland.
Betongindustri ingår i HeidelbergCement-koncernen, som är marknadsledande globalt inom produktområdet ballast och en betydande aktör inom cement, betong och betongprodukter. Koncernen är en av världens största byggmaterialproducenter med cirka 53.400 medarbetare på 2.500 platser i 40 länder.
Betongindustri har en stor mängd olika betongprodukter anpassade för olika ändamål såsom:

• självkompakterande betong
• snabbtorkande betong
• frostbeständig betong
• vattentät betong
• golvbetong
• vinterbetong

– Betong är inte så enkelt som gemene man kanske tror. Det finns flera tusen olika recept att välja på och betongprodukter i många olika varianter, säger Thomas Pettersson.

Lång erfarenhet
– Vår styrka är att vi är stora och har lång erfarenhet. Vi har funnits sedan 1932 och vi leder betongutvecklingen i Sverige. Vi har till och med en professor som jobbar halvtid med betong och en avdelning som sysslar med forskning och utveckling för att få fram bra produkter, berättar Thomas Pettersson, som också vill framhålla sin personal:
– Det är en erfaren och välutbildad personal, vilket garanterar snabba arbetsinsatser, stor flexibilitet och hög service.
Med tre klass 1-fabriker på Gotland kan Betongindustri leverera betong av hög kvalitet och tillgänglighet och givetvis är företaget certifierat enligt EN 206, vilket är ett krav från Boverket för all användning av betong.

Få projekt på Gotland
– Just nu har vi väldigt få projekt på Gotland. Vi hade ett uppsving några år, bland annat då det byggdes mycket vindkraft på ön. Där går det åt mycket betong för byggandet av fundamenten, men tyvärr är det stopp på utbyggnaden av vindkraft just nu. När det gäller byggande av bostäder har Region Gotland och vår kommun också lagt locket på, säger Thomas Pettersson och fortsätter:
– Ibland pratas det om en kryssningskaj i Visby hamn för kryssningsbåtar och det vore ju en angelägenhet för Gotland. Men det kostar 250 miljoner kronor och de pengarna finns inte. Det pratas också om en bro till Fårö och det är något som jag gärna skulle vilja vara med om att bygga, men det är ett framtidsprojekt, säger Thomas Pettersson.
Betongindustri sysselsätter åtta anställda på fabriken i Visby. Anläggningarna i Stånga och Slite är bemannade i förekommande fall.