Ons 29 maj / År 42 / Nr 1 2024

Grönt företagande inspirerar

Miljöklassade gasbilar, tidig miljödiplomering och en företagskultur som helt igenom andas miljöförbättring. Entreprenören Gösta Sundström från Partille har under de senaste 30 åren lyckats bygga upp en grön och sund företagsmodell som kan inspirera andra. Enligt Gösta är miljömässig hållbarhet en ren konkurrensfördel och något som lyft företaget Bellis Växtmiljö till oanade höjder.

Under årens lopp har Västsverige kunnat njuta av växtrikedom levererad och skött av Bellis Växtmiljö. Bland annat i samarbete med Universeum, där familjeföretaget fått förtroendet att bygga upp en inspirerande växtmiljö i en av Universeums mest besökta utställningar. En annan långvarig samarbetspartner är Ekocentrum, där kunskap inom i princip allt som rör miljörelaterat arbete finns samlad.

Gillar annorlunda projekt
Gösta tycker det är spännande med lite annorlunda projekt, som bryter av mot vardagen där man oftast är ute på kontor och sköter växterna där.
– Vi har idag en mycket omfattande verksamhet med kunder inom de flesta branscher. Det som är så roligt är att alla uppskattar grönt, och det är viktigt inte minst med tanke på de fantastiska fördelar som levande gröna växter för med sig till arbetsplatsen. Förutom att den gröna färgen verkar lugnande så avger växterna syre, ökar luftfuktigheten och till och med renar luften från hälsovådliga ämnen, förklarar Gösta.
– Det här är en fantastiskt rolig sysselsättning som är mycket givande både för våra anställda och för våra kunder som drar nytta av de hälsofrämjande effekter som växter faktiskt har, fortsätter han.
Bellis Växtmiljö är idag ett av Sveriges främsta växtinredningsföretag med kunskap om de allra flesta växter – inte minst de som trivs i och som lämpar sig för torra, ljusfattiga inomhusmiljöer.

Brinner för företagssamhet
Entreprenören Gösta Sundström brinner verkligen för företagssamhet och inte minst om det finns anknytning till miljöförbättrande verksamhet. Han gästar flitigt olika entreprenöriella evenemang och syns även personligen på Bokmässan, där han bland annat talar om växters betydelse för vår hälsa.
För några år sedan utsågs Gösta inte helt oväntat till Årets Företagare i sin kommun Partille, och han har även varit ordförande för företagarföreningen där. Idag engagerar Gösta sig mycket i Unga Företagare (UF), där gymnasieelever får prova på att starta upp och driva eget under studietiden. Bellis Växtmiljö sponsrar även miljöpriset i samband med UF-finalen som hålls i Svenska Mässan i mars månad varje år.
– Att arbeta med ungdomar är framtiden, de måste få en chans – inte helt olikt växter – att utvecklas genom att man när dem med kunskap och motivation. Jag tror mycket på det här med UF-företag, det finns så många fina idéer bland våra ungdomar som verkligen kan bli till livskraftiga företag i framtiden, då gäller det att vi tar tillvara på det, kommenterar Gösta.
Som sann entreprenör delar Gösta även med sig av sina erfarenheter via Nyföretagarcentrum, där han sedan några år dessutom är ordförande.

I miljöns tjänst
Bellis Växtmiljö arbetar i miljöns tjänst på alla plan och tar sitt ansvar när det gäller transporter, uppvärmning och avfallshantering. Av företagets 17 tjänstebilar drivs 14 av biogas. Och fler ska det bli, enligt Gösta.
– Vi sköter växterna utan att använda giftiga kemikalier, ohyra bekämpas biologiskt eller med såplösning. Vi blev miljödiplomerade redan 2004, men redan dessförinnan bedrev vi ett mycket inriktat miljöarbete. Detta är något som vi gärna vill inspirera med. Vi tycker det känns extra roligt att Partille kommun anlitar oss vid start av nya miljökurser, säger Gösta.
Bellis har tagit stora kliv genom att kompostera, värma upp anläggningen med jordvärme och köpa grön el. Investeringar som man gärna tar eftersom det gynnar både miljö och samhälle, det egna företaget och kunderna.