Lör 22 jun / År 42 / Nr 3 2024

Guld och silver till Eksjö

Företagen i Eksjö kommun mår väl. Minst sagt. Det visar organisationen Företagarnas rankning av årets företagarkommuner. Aktiebolagen i Eksjö har den bästa utvecklingen i länet och resultaten är så goda att de räcker till nationell andraplats!

– Vi har en konjunktur som gynnar Eksjös stora branscher, med ett högt tryck på hustillverkning och träbaserad industri. Även gjuterierna har gått relativt bra, summerar Marcus Axelsson, chef för utvecklings- och tillväxtsektorn, som har en nära dialog med näringslivet.
– Våra företag består till stor del av traditionella familjeföretag som gjort långsiktiga tillväxtval i generationer. Det ger näringslivet en stabilitet, förklarar Marcus. Han tillägger att de senaste åren har också flera internationella drakar tagit över och kunskapstunga företag i kommunen och valt att satsa lokalt.

Företagarnas undersökning baseras på utvecklingen mellan 2013 och 2014 års bokslut och tar hänsyn till bland annat omsättning, resultat och kreditvärdighet. Ett upplägg som ibland kritiserats eftersom en kommun i botten, som under året får ett par stora order, snabbt kan hamna i toppen utan att det egentligen speglar klimatet som helhet. Det som är unikt med Eksjös placering, och som flera analytiker också har påtalat, är att kommunen gått från en hög placering (plats 37 av 290 i fjol) till en ännu högre nivå.

– Det känns oerhört positivt, säger Marcus Axelsson och betonar att utmärkelsen till 99 procent är engagerade företagares förtjänst.
– Visst gör vi som tjänstmän och politiker allt vi kan för att underlätta för företagen. Vi jobbar långsiktigt för att företagen ska växa och trivas och när näringslivet efterfrågar kompetens kring utveckling och utbildningar står vi självklart i givakt. Men det är företagen som driver sina verksamheter framåt och de är oerhört viktiga för kommunens utveckling, säger Markus och betonar att kommunpolitikerna i Eksjö verkligen inser företagens värde.

Eksjö har en lång tradition av en stark offentligt sektor. Arbetstillfällen på Höglandssjukhuset, Eksjö garnison och polisen skapar en grundtrygghet. Kombinationen med ett starkt privat näringsliv och ett rikt kulturliv med mycket evenemang gör Eksjö till en attraktiv kommun att bo och leva i.