Tor 23 maj / År 42 / Nr 1 2024

Häggenäs – ett prisbelönat äldreboende i Skåne

Häggenäs Sjukhem, som ligger i en naturskön miljö mitt i Skåne, är ett boende för äldre personer med demenshandikapp, psykiska funktionsnedsättningar och/eller medicinska besvär.
Att verksamheten går bra för äldreboendet är utnämningen till Årets Företagare 2010 ett kvitto på.

Häggenäs grundades av Ingrid Andersson 1964, vilket innebär att äldreboendet firar 50-årsjubileum i år. Sedan år 2000 drivs verksamheten av Ingrids dotter Cisell Eliasson.
– De som kommer till oss har ett stort omvårdnadsbehov, men vi fokuserar på det friska och inte på det sjuka. Vi utgår från individen och hela vårt koncept bygger på att de boende ska ha en meningsfull vardag så att de somnar gott på kvällen utan piller, säger Cisell.
Äldreboendet ligger i en vacker och lummig park på 22.000 kvadratmeter i Ludvigsborg vid Ringsjön. Här finns möjlighet till avkoppling i en lugn och harmonisk omgivning.
Vårdpersonalen är uppdelad i tre team och tillhör varsin enhet för att få en bra kontinuitet. I varje team finns en ansvarig sjuksköterska samt undersköterskor med hög kompetens och lång erfarenhet inom yrket. Totalt har Häggenäs 48 medarbetare med tillsvidareanställning och cirka tio timanställda.

Många aktiviteter
– Vi har både individuella aktiviteter som man själv är intresserad av att göra och gruppaktiviteter. Vi har till exempel bildat två orkestrar med personal och boende som spelar och sjunger tillsammans. Det har gått så långt att vi ska ut och göra konserter och det är mycket trevligt, säger Cisell och fortsätter:
– Vi har också gruppgymnastik där alla kan delta, en matlagningsgrupp som lagar mat och bakar och en trädgårdsgrupp som har gjort en jättefin uteterass. Vi har även ett stort trädgårdsland där alla som är intresserade kan så och skörda. Det är också viktigt att träna hjärnan och därför har vi också olika spel och korsord.
Cisell vill gärna framhålla äldreboendets kök, där alla rätter lagas från grunden av välutbildade kokerskor. Allt från husmanskost till festmåltider serveras.
– De boende kan få mat dygnet runt om de vill till skillnad från många andra äldreboenden man läser om, säger hon.

Årets företagare
Att Cisell och hennes personal lyckats bra med verksamheten på Häggenäs är utnämningen till Årets företag ett kvitto på.
– Vi visste inte att vi var nominerade, men i april 2010 ringde dom från Företagarna och sa att vi hade vunnit. Den dagen vi skulle få priset skulle vi ha personalmöte på eftermiddagen, men jag ändrade tiden till kvällen. Alla var närvarande när vi fick priset och ingen i personalen visste något. Det var mycket trevligt.
Häggenäs sjukhem har en platt organisation och medarbetarna är med och bestämmer. Både ledning och personal vill driva verksamheten mot gemensamma mål.
– Vår styrka är att personalen tänker på varje individ och alltid ger ett varmt bemötande. Det ger glädje varje dag, säger Cisell Eliasson.