Sön 26 jun / År 40 / Nr 3 2022

Hållbar ingenjörskonst från Småland till världen

Familjeföretaget EAB har levererat hållbara produkter från Småland i flera generationer. Idag drivs bolaget av bröderna Per-Åke Andersson och Sven-Gunnar Andersson. Moderna EAB präglas av mycket nya innovationer och idéer – men drivs fortfarande med samma vision om att bygga hållbart med rätt kvalitet. Oavsett om man levererat till den lokala eller globala marknaden.

Mycket har hänt sedan 1957, då EAB grundades. De tekniska framstegen är enorma. Den moderna tillverkningsindustrin är långt automatiserad och digitaliserad, arbetsmiljön är en helt annan med extremt hög säkerhet och renhet, och produktionstakten högre. Det som är sig likt är fokus på kundvård, långa relationer, viljan att växa och oslagbar kvalitet i produkter som består över tid.

Rekrytering av fler medarbetare
EAB tillverkar och levererar främst inom de tre kategorierna lagerinredningar, portar och stålbyggnader. Det finns förvisso många kollegor inom respektive segment, men det man från EAB:s sida betonar är förmågan att skapa kundspecifika lösningar i form av produkter som verkligen håller – och som håller under en väldigt lång tid.
– Den extremt långa livslängden är i sig en lönsam investering som dessutom garanterar låg miljöpåverkan. Det som inte går sönder behöver heller inte bytas ut. Det är bland våra främsta argument, säger Per-Åke Andersson.
På EAB finns också en utmärkande kompetens i huset och företagets ingenjörskonst är vida känd. De flesta medarbetarna har varit med länge och vet vilka värden som dominerar marknaden. De är problemlösare som kan läsa av kundens behov snabbt.
– Vi är mitt uppe i en expansion nu och kommer att behöva rekrytera fler medarbetare inom kort, fortsätter Per-Åke. Idag är vi cirka 230 medarbetare på EAB. Det vi kan erbjuda är en attraktiv och mångsidig arbetsplats, god arbetsmiljö med hög säkerhet och fantastiska utvecklingsmöjligheter för alla som är intresserade av att bygga hållbara produkter.

Utvecklande arbetsplats
En stor del av produktionen går på export till någon av de stora nyckelmarknaderna i Europa, Nordamerika och Asien som EAB verkar inom. Men EAB är också ett välkänt varumärke på hemmaplan. Variationen i projekten är stor – vilket också bidrar till utökade möjligheter för medarbetarna att utvecklas i sina roller.
EAB har bland annat inom affärsområdet stålbyggnader levererat stommar till ett utvecklingsprojekt omfattande utbyggnad av lokalerna för Nybergs Bil i Jönköping, och inom lagerinredningar levererades nyligen ett komplett plocksystem för Tamro.
Nybergs Bil och Tamro är två mycket olika kunder – men båda ställer höga krav på robusthet och hållbarhet i det som levereras från EAB. För att även fortsättningsvis kunna göra det och bevara viktig kompetens för framtiden satsar EAB på traineeprogram där yngre talanger får vara med och utvecklas tillsammans med erfaren personal.
– Vi vill att fler ska upptäcka att det finns intressanta och spännande jobb i Smålandsstenar, och att vi är en arbetsgivare som kan erbjuda utvecklingsmöjligheter för den som vill växa med oss, avslutar Per-Åke Andersson med.