Mån 4 mar / År 42 / Nr 5 2023

Hållbara applikationer av plast

Det började med två målmedvetna entreprenörer som ville skapa något hållbart med plast som utgångspunkt. För ett par decennier sedan pekades plast ut som ett omodernt och icke hållbart material, men genom att ta vara på plastens fördelar i form av nästan oändliga möjligheter gällande form och bearbetning lyckades duon från Kramfors ge materialet nytt liv.

HS Vakuumplast grundades av Hans Törnlund och Sune Libell 1990 och har sedan dess slagit hål på myt efter myt gällande plaster i relation till hållbarhet. Med moderna maskiner och tillverkningsmetoder – och givetvis en hel del kunskap, lyckades företaget förena såväl miljömässig som ekonomisk hållbarhet med tillverkning av plastprodukter.

Plast är lika med flexibilitet
Framgångarna fortsätter för HS Vakuumplast. Idag driver Hans, Sune och Michael företaget mot nya mål och förser en växande marknad med högkvalitativa plastdetaljer. Det kan vara stort som smått och all tillverkning omfattar kundspecifika produkter.
Företagets styrka ligger i att kunna vara med i alla led från idé till serieproduktion, stor- eller småskalig. Med egen verktygsavdelning samt ett antal nyckelleverantörer inom formframtagning så kan man snabbt hjälpa till att utveckla prototyper som testas och utvärderas innan storskalig tillverkning.
– Vi har redan från början satsat på att vara flexibla – precis som materialet vi arbetar med, säger vd:n Michael Törnlund, som tillhör andra generationen i företaget. Eftersom vi har så mycket kunskap i huset kan vi stötta våra kunder i deras produktutveckling. Att man redan i de första designstegen tänker på hur materialet beter sig och förändras över tid är avgörande för att kunna skapa en hållbar produkt.
Plast är egentligen inte ett enda material utan en hel sfär av olika material i samma familj. Plastens fördelar är många, framförallt vad gäller formegenskaper där materialet kan göras tunt och flexibelt, eller robust och kemibeständigt. Färgbeständigheten är stor i de flesta plastmaterial och för vissa applikationer är plast det enda hållbara alternativet.
– Plast förknippas ofta med lågprisproduktion men det är missvisande. Vi tillverkar många högvärdiga produkter där varje enhet är en stor investering för våra kunder, men givetvis så kan man med dagens maskiner också konkurra ut många andra tillverkningsmetoder genom vakuumformning. Typiska kunder för oss är de som konkurrerar med funktionsvärde och kvalitet samt serier från femtio till några tusen per år, tillägger Michael.

Vill behålla hållbarhetsfokus
HS Vakuumplast har investerat mycket under de senaste åren. Dels för att möta en ökad efterfrågan – men även för att behålla hållbarhetsfokus i verksamheten. Maskinparken hör därför till marknadens mest moderna i Norden, med nya vakuumformningsmaskinen som senaste tillskott. Dessutom arbetar man intensivt med återvinning för att minska svinnet.
– I princip allt produktionsspill återvinns och blir till nya produkter här i fabriken, berättar Michael Törnlund. Vi har en process där vi tar vara på så mycket material som möjligt, vilket gör att vi slipper transportera bort återvinningsmaterialet. Det i sin tur ger en extra miljöfördel – samtidigt som vi faktiskt sparar pengar också.
Återvinning har aldrig varit mer lönsamt än idag, och här kan HS Vakuumplast kanske även influera andra verksamheter att börja tänka i liknande banor.