Fre 1 mar / År 42 / Nr 5 2023

Hållbara och personliga kök från Tibro

Tibrokök levererar ovanligt bra kök. Ett kök som ska stå sig i många år och överleva såväl tillfälliga modeflugor som hårt arbete måste ha en tidlös design, robust konstruktion och samtidigt vara trivsamt att vistas i. Helt enkelt vackert, hållbart och funktionellt – det är synonymt med kök från Tibro.

Tibrokök strävar efter att vara en premiumleverantör i alla led. Det har varit huvudambitionen allt sedan entreprenören Hilding Karlsson startade Tibro Inredningsfabrik i hjärtat av Sveriges möbelcentrum för snart 70 år sedan. Hantverket består – än idag levererar Tibrokök kundspecifika snickerier och personliga kök som ritats helt efter kundens önskemål.
– Vi vänder oss till kunder som önskar något extra både avseende kvalitet och personlighet av sitt kök. Vi är inte den massproducerande kökstillverkaren med stora serier, utan börjar tillverkningen av ett kök först när det är ritat och anpassat till en speciell kund, förklarar Fredrik Hellman, vd på Tibrokök.
Köken ritas av duktiga köksarkitekter hos någon av de 20-talet fristående butiker som Tibrokök samarbetar med i Sverige, Norge och Finland. Samarbete har också etablerats med ett antal svenska småhustillverkare som har valt Tibrokök till sina hus samt en handfull exklusiva kunder på objektsidan.
 
Standard eller skräddarsytt?
Tibrokök erbjuder ett brett standardsortiment av kökssnickerier, men också möjlighet att skräddarsy helt efter kundens önskemål. Varför inte kombinera gustavianska blomstermotiv med en äkta vedspis som för tankarna tillbaka till 1700-talet? Eller en stilren och modern storkökskänsla med stora öppna ytor och blanka skåp? Oavsett preferens så finns det ett kvalitetssortiment som håller måttet hos Tibrokök.
– Vi arbetar mycket med massivt trä i våra luckor. Det ger en mer gedigen känsla och gör att köket åldras på ett vackert sätt. Det är också en påminnelse om vårt arv och ursprung från Sveriges möbelcentrum. Snickerierna tillverkas här i Tibro med svensk träråvara och det understryker också att tradition, kunskap och yrkesskicklighet är själva essensen i allt vi gör, fortsätter Fredrik Hellman.
Fanerade luckor är de som säljs mest och fabriken har egen faneravdelning med hög kompetens. Luckorna går att få i flera olika ytbehandlingar. Dessutom finns ett brett sortiment av målade luckor i MDF-board. Detta i kombination med modern teknik ger Tibrokök rätt förutsättningar att hela tiden utveckla och förnya sortimentet.

Allt fler upptäcker Tibrokök
Den yttersta ambitionen är att skapa ett livsrum som är lika unikt som de människor som ska använda det under många år framöver. Det handlar om att bygga hållbart från början och därmed spara på naturens resurser eftersom man inte behöver byta ut köket efter några år.
Tibrokök förknippas med andra ord med stora hållbarhetsfördelar som allt fler upptäcker, bland annat skolor har börjat efterfråga hållbara kök från Tibro. Det kan bli en ny nisch för framtiden, förhandlingar pågår i skrivande stund med en skola i södra Sverige. Fredrik Hellman är hoppfull om att det kan bli en dörr in till en ny marknad.