Lör 26 nov / År 40 / Nr 4 2022

Hållbara partnerskap löser komplexa projekt

GISAB utvecklar och levererar komplexa industriprojekt, servar och underhåller industriapplikationer och skapar långsiktiga partnerskap inom industrin. Allt sedan företaget grundades 1992 har målet varit att utveckla och förändra traditionella branscher så att de är mer anpassade för framtiden.

Man kan närmast beskriva GISAB som professionella industrikonsulter, men det räcker inte för att täcka in hela verksamheten. GISAB är också utvecklingspartners, innovatörer, processoperatörer och driftstekniker. Allt på en gång.
– Vi förädlar vårt arbete genom att skapa partnerskap. Vi söker ständigt utmaningar för att utveckla nya kundvärden, samtidigt som vi utvecklar våra tjänster efter vad kunden behöver för att optimalt driva sin verksamhet. Det innebär att vi kan göra allt från underhållsinsatser i gruvmiljö till att faktiskt vara inne i produktionen för att skapa ett mervärde för kunden, förklarar Boris Lindberg, vd på GISAB.

Sisu, grit och jäklaranamma
GISAB vill utveckla affären för att skapa mervärde för kund. Det måste man också göra om man ska bli framgångsrik och uppnå nya resultat. Som Boris Lindberg gärna förklarar det:
– Genom att jobba med oss, kommer du i kontakt med våra ödmjuka experter och en organisation som besitter den egenskap som på engelska kallas ”grit”. På finska säger man ”sisu”, på svenska ligger kanske ”jäklaranamma” närmast denna egenskap. Vi säger dock bara ”grit”. Det innebär en målmedvetenhet och uthållighet som gör att vi tar fullt ansvar för vårt arbete och levererar i rätt tid. Utan krångel och tjafs. GISAB har många stora industribolag och gruvbolag som kunder. Både LKAB och Boliden har anlitat GISAB under många år, liksom ABB, Vattenfall, Valmet och SSAB. GISAB var även med och startade upp driften av anrikningsverket i Kaunisvaara gruva på uppdrag av Kaunis Iron.

Mycket mer kundnära
Samarbetet med Kaunis Iron. har utvecklats till ett partnerskap där GISAB både servar anläggningen och bidrar till den dagliga driften och produktion med egen personal. Ett antal anställda från GISAB ansvarar för den dagligen i produktionen i anrikningsverket.
– Att vi har egna processoperatörer på plats i anläggningen stärker vår identitet. Det ger även våra anställda ett annat perspektiv – man är själv med och driver det man installerat och servat. Det ger en annan form av relation, som vi upplever som mycket mer kundnära, säger Boris Lindberg.
GISAB arbetar efter devisen att hållbara partnerskap löser komplexa projekt. Det finns många exempel på det. som installation av bergspel, servicearbeten av sodapanna i Sydafrika samt montering av tunnelborrningsmaskiner i Paris. Samtidigt som man är mitt uppe i en leverans och installation av en 150 meter lång malmlada.

Mot nya utmaningar och möjligheter
GISABs motto är: ”We believe in true partnerships”. Målet är att skapa hållbara partnerskap för komplexa projekt och verksamheter – som levererar i tid inom budget – och med en gemensam värdeskapande för alla partners.
Strävan att bygga hållbara partnerskap där alla vinner på samverkan och den envisa, nästan tjurskalliga, attityden gör att GISAB ständigt tar sig an nya utmaningar.
– Naturligtvis vill vi vara en lösningsorienterad partner för företag i Sverige och övriga världen. Vi knyter ständigt upp nya kompetenser för att på allvar vara en viktig spelare inom tung industri på en global marknad. Sen får vi aldrig glömma var vi kommer ifrån och att Norrbotten är hjärtat i vår verksamhet. Många av våra viktigaste värderingar bottnar i det som är typiskt norrbottniskt – ärlighet, ödmjukhet, ansvar och respekt. Det är vår kanske tydligaste exportvara i norra Sverige, säger Boris Lindberg.