Sön 21 jul / År 42 / Nr 3 2024

Hållbart inte alltid dyrare inom transportbranschen

ALI Frakt & Logistik kan hävda sig i den tuffa konkurrens som råder inom transportbranschen och samtidigt göra miljö- och hållbarhetsfrämjande åtgärder. Som ett led i en stark utveckling på både fjärr- och distributionssidan har företaget nyligen utökat terminalkapaciteten genom att flytta den verksamheten till Örebro.

Det går fortsatt bra för ALI Frakt & Logistik AB. Efter ett antal framgångsrika förvärv under de senaste åren, inte minst genom det nya delägarskapet i samarbetsnätverket OnRoad, står det regionala transportföretaget väl rustat för att möta framtiden.

Ny terminal med bästa läge
Konkurrensen lär knappast avta inom transportbranschen, men vd:n Ulf Widholm är inte rädd för utmaningar. Med ett långt förflutet inom branschen har han sett både upp- och nergångar – det gäller att veta vad man ska fokusera på i rätt tid.
– Vi har en väl genomtänkt plan för kommande år och har gjort flera strategiska satsningar för att nå de uppsatta målen. Den stora investeringen är den nya terminalen i Örebro dit vi redan har flyttat från Hallsberg. Med bättre resursutnyttjande kan vi utöka både lager- och terminalverksamheten här, säger Ulf Widholm.
Den nya terminalen ligger på Krangatan 11 i Pilängens industriområde, precis intill trafikplatsen där E20 och E18 möts. Terminalytan är på cirka 2250 kvadratmeter. Genom att investera i Örebro – Sveriges näst bästa logistikläge – markerar ALI Frakt & Logistik att man kommer att fortsätta vara en aktör att räkna med såväl lokalt som nationellt.

Kunderna värdesätter hållbarhet
Den nya terminalen ger Ali Frakt & Logistik ett nytt utgångsläge för att konkurrera på en tuff marknad. Det är dock inte enbart hårdvara som räknas, enligt Jannike Widholm, som är miljö- och kvalitetsansvarig på företaget.
– Vi vågar tänka lite annorlunda och agera därefter. För oss kommer det aldrig att handla om att enbart jaga lägsta pris – vi ser till helheten och värdesätter såväl miljömässig som ekonomisk hållbarhet, förklarar Jannike.
ALI Frakt & Logistik gör investeringar för att ligga i framkant när det gäller fossilfria bränslen och mer effektiva transporter som samordnas så långt det är möjligt.
Eftersom företaget är nischat med uppdrag som kräver mycket genom hela ledet, exempelvis mycket distribution inblandat i fjärrtrafiken, värdesätter även kunderna att man kan uppvisa en högre ambition när det gäller miljöfrågorna.

Hållbart inte dyrare
Många större transportköpare är villiga att investera i bättre miljöval och ser att det är ett arbete som är värt att stötta. ALI Frakt & Logistik ofta konkurrera med en lägre totalkostnad också, bland annat tack vare samordnade transporter, få avvikelser och en nolltolerans mot olyckor.
– När det gäller schyssta villkor och en god trafik- och arbetsmiljö finns det inga genvägar. Här ser vi att varuägarnas ansvar är oerhört viktigt, och vi gläds åt att allt fler inser vilka fördelar som finns med att anlita ett transportföretag som skriver under på hög kvalitet, god arbetsmiljö samt gediget engagemang för miljön. I slutändan är det inte ett dyrare alternativ, avslutar Jannike Widholm.