Sön 14 jul / År 42 / Nr 3 2024

HalmstadTravet platsar bland eliten

Centralt belägen och strategiskt lättillgänglig på bara några kilometers avstånd från E6:an ligger HalmstadTravet. Storleksmässigt är den att betrakta som en mellanstor bana, men samtidigt platsar HalmstadTravet onekligen bland Skandinaviens främsta ovaler med ungefär 1300 hästar med hemmabana Halmstad.

Hallands Travsällskap ansvarar för drift och utveckling av HalmstadTravet inklusive kringaktiviteter. Kundanpassade evenemang och temakvällar har blivit en viktig del av verksamheten, som omsättningsmässigt expanderar i takt med att målgruppen blir större tack vare ett större utbud av aktiviteter.

Travbanans höjdpunkter
Jeanette Nilsson, som ansvarar för evenemang som anordnas vid travbanan, framhåller att en betydande dragkraft utgörs av de världskända kuskarna Peter och Johan Untersteiner, båda bland de tio främsta i den Allsvenska Kuskligan 2015. Samtidigt finns det många andra värden som gör att just HalmstadTravet platsar bland eliten.
– Travbanans årliga höjdpunkt är Sprintermästaren, en travfest som pågår under två dagar första veckan i juli. Evenemanget lockar både publik och kuskar från hela Sverige & Europa, enbart i år kunde vi räkna in närmare 30 000 besökare totalt, säger försäljningschef Jonas Backlund.
V75 som är Elitserien i TravSverige avgörs i Halmstad vid fyra tillfällen per år, då skall man vara på plats och se Sveriges bästa kuskar & hästar på plats.
Måndagar är banans huvuddag där många lopp sponsras av företag och därmed döps efter respektive företags namn.

Gör travet tillgängligt för alla
Att göra travet tillgängligt för alla är en av huvudambitionerna enligt både Jeanette och Jonas.
– Det finns möjligheter att boka en företagsdag på banan med bland annat god mat och dryck samt besök på stallbacken. Vi vill framförallt uppmärksamma om att det finns väldigt mycket att göra förutom att underhållas av den fina travsporten på banan, säger Jeanette.
Det anordnas både tjejkvällar och speciella temakvällar för bokade sällskap. Det går till och med att anordna barnkalas, en lite annorlunda upplevelse där barnen ges möjlighet att pyssla om och köra både Gotlandsruss och Shetlandsponny.
Hallands Travsällskap har även byggt upp ett långsiktigt samarbete med Pensionärernas Riksorganisation, vilket består i att man erbjuder deltagare i samband med lunchtrav en guidad tur på stallbacken, dagens lunch samt ett andelsspel på dagens V4. Detta har även det blivit ett mycket populärt inslag vid travbanan. Som sagt travet är tillgängligt för alla.

Ljus framtid med större målgrupp
Att skräddarsy temakvällar helt enligt kundens önskemål har blivit en prioriterad verksamhet för HalmstadTravet. Samtliga lokaler går att hyra för enskilda ändamål och det erbjuds en uppsjö av aktiviteter som passar alla målgrupper.
– En spännande aktivitet vi har är tandemkörning, en hisnande upplevelse där man sitter i en specialbyggd sulky och håller i tömmarna och därmed får känslan av att köra själv, men för säkerhets skull åker även en specialutbildad kusk med full kontroll med, berättar Jeanette vidare.
Kajsa-Lottas travrestaurang nämns också. Med ny krögare och ny meny samt möjligheten att erbjuda enskilda loger utgör restaurangen ett viktigt komplement till travbanan.
Framtiden ser ljus ut för både HalmstadTravet och kringverksamheter, enligt både Jeanette och Jonas. Som avslutning poängterar Jonas att ett ständigt utvecklingsarbete pågår för att skapa ett ännu större intresse kring HalmstadTravet och travsportens möjligheter generellt.