Tor 23 maj / År 42 / Nr 1 2024

Hälsinglands enda ”trestjärniga superior-hotell” ligger i Söderhamn

Best Western Hotels består av mer än 4300 hotell i världen och drygt 80 i Sverige. Ett av dessa ligger i Söderhamn och drivs av makarna Göran och Dagmar Sahlin Axell.
– Vi har ett starkt varumärke då vi är världens största hotellkedja och idag störst i Sverige.

Best Western Hotels grundades 1946 i USA och alla hotell är privatägda. Hotellet i Söderhamn, som ligger 300 meter från stationen, övertogs av Göran och Dagmar i september 2005.
– Eftersom alla hotellen i kedjan är privatägda har vi en personlig touch. Ofta jobbar ägaren eller ägarparet själva i driften, vilket gör att det blir en familjär stämning. Vi brukar kalla oss världens största hotellfamilj, säger Göran Axell.
Hotellet i Söderhamn har 86 rum och 196 bäddar. Alla rummen är rökfria och innehåller bekvämligheter som fritt trådlöst Internet. Rummen genomgår årligen Best Westerns kvalitetskontroll.
– För drygt ett år sedan gjorde vi en stor satsning då vi byggde en suit med ett vardagsrum, sovrum och dubbla toaletter med badrum och dusch separat. Det är den enda suiten i stan.
Best Western är främst ett affärshotell, där 75-80 procent av gästerna består av affärsresenärer. Hotellet har konferenskapacitet för 200 personer och lokalerna anpassas efter gästernas önskemål – inga evenemang är för stora eller små.

Populära erbjudanden
För att locka privatpersoner till hotellet erbjuds ett antal erbjudanden, till exempel spapaket, shoppingpaket och whiskyprovning. Ett mycket populärt erbjudande är ”Bara Vara” och i paketet ingår en trerätters middag, stor frukostbuffé, en natt i Lady- eller Businessrum med King size-säng och fri tillgång till inomhuspool, relax/bastu och gym.
Best Western är ett hotell med hög kvalitet. Inget annat hotell har högre betyg än tre stjärnor i Hälsingland. Betyget är satt av organisationen Visita, som klassificerar hotell efter den europeiska standarden Hotel Stars Union.

Bra läge
Söderhamn ligger i hjärtat av Hälsingland och Best Western är ett utmärkt val om man vill samla konferensdeltagare i Mellansverige. Hotellet ligger precis intill den nya motorvägen till Sundsvall och ett par hundra meter från järnvägsstationen.
– Söderhamn är en gammal bruksort och idag är det mycket jävlar anamma inom näringslivet. Det har skett ett generationsskifte sedan vi kom hit för nio år sedan och nu poppar det upp mycket småetableringar i regionen. Här finns företag med stor specialistkompetens och vi har till och med ett företag som levererar komponenter till NASA, berättar Göran Axell.
Göran och Dagmar har arbetat i hotell- och restaurangbranschen sedan 1975.
– Vi tog över Best Western efter Scandic och det var ganska tungt de första åren. Men sedan har vi ökat beläggningen mer och mer. När vindparken kommer igång hoppas vi på många nya och långtboende gäster.
Till sist ska nämnas att Best Western är Söderhamns första och enda Svanenmärkta hotell.