Fre 14 jun / År 42 / Nr 1 2024

Hammaröbostäder tacklar bostadsbristen

Efter en totalrenovering av miljonprogrammet på Lillängen går Hammaröbostäder vidare med nya investeringar. Närmast blir det Svanenmärkt nyproduktion i Lillängshamnen i Skoghall, men på sikt hoppas det kommunala bostadsbolagets vd Jan Barthelson på att sprida hyresbeståndet utanför centralorten.

Hammaröbostäder har inte snålat när miljonprogrammet fått sitt ansiktslyft. Efter en investering på cirka 130 miljoner kronor står hela beståndet på Lillängen nyrenoverat. Hammaröbostäder har inte heller några tankar på att låta kommande investeringar vänta, i december ska 62 nya lägenheter i Lillängshamnen stå inflyttningsklara.

Drar nytta av naturen
Intresset för Hammarö är stort och växande. Det bottnar i flera saker – bland annat i Hammarös gemytliga atmosfär där man oavsett var man befinner sig på ön alltid har nära till vatten. Det drar Hammaröbostäder nytta av i det senaste projektet i Lillängshamnen, där två punkthus byggs alldeles intill vattnet och med skogen intill knuten.
– Vi drar nytta av naturen i det nya projektet. Lägenheterna kommer förutom en fantastisk utsikt även att utrustas för ett klimatsmart boende. Husen får solpaneler och i området kommer det att finnas laddstolpar för motorvärmare och elbilar. Det blir Värmlands första Svanenmärkta hyreshus och vi satsar på en genomgående hög miljöprofil, förklarar Jan Barthelson.
Naturen har även fått inspirera vid anläggning av lekplatserna som kommer att ha naturliga klätterställningar alldeles intill skogsbrynet. Det ska kännas äkta och som att leka bekymmersfritt mitt i skogen, enligt Jan.

Tacklar bostadsbristen
Hammarö är attraktivt, och kan dessutom stoltsera med en hög servicenivå med riktigt bra skolor bland annat. Den stora utmaningen ligger i en ökande bostadsbrist, precis som i de flesta andra svenska kommuner.
Jan Barthelson avslöjar att Hammaröbostäder har en intressebank med ungefär 1600 potentiella hyresgäster, men med dagens låga omsättning på hyreslägenheter är flyttkedjor svåra att få till. Hyresgästerna trivs med Hammaröbostäder – det är givetvis positivt men det innebär också att det inte blir fråga om lediga lägenheter speciellt ofta. Därför satsar Hammaröbostäder på att bygga nytt.
– Intresset för Hammarö ställer höga krav på oss och vi måste vara lyhörda för vad våra hyresgäster verkligen vill ha. För att det ska vara attraktivt att bo här måste vi driva utvecklingen framåt hela tiden, och det anser jag att vi har gjort med de senaste investeringarna.

400 nya hyresrätter
Hammaröbostäders hyresrätter har hittills varit starkt centraliserade till Skoghall men på sikt har man för avsikt att utveckla beståndet över hela ön.
– Till de långsiktiga målen i vår affärsplan fram till 2020 satsar vi på en nyproduktion om upp till 400 nya hyresrätter med förhoppning att delar av det kan förläggas till andra orter utöver Skoghall, avslutar Jan Barthelson med.