Sön 10 dec / År 41 / Nr 5 2023

Handelskammaren Jönköpings län med ett fokus: ”Att skapa ökad tillväxt för länets företag”

Från idé till handling. Handelskammaren Jönköpings län har fullt fokus på verkstad. Med ett enda mål – att göra länet till en bättre plats för företagande.
– Vi vill skapa ökad tillväxt för länets företag, säger Jonas Ekeroth, vd för Handelskammaren Jönköpings län.

Entreprenörs- och företagarandan finns i det småländska blodet. Samtidigt gör det strategiska läget att förutsättningarna för logistik, transport och kommunikation är bland de bästa i landet. Bara i Jönköpings län finns det fler än 10 000 registrerade företag och där samsas internationella jättar med mängder av små- och medelstora företag. Många av dessa har anslutit sig till Handelskammaren Jönköpings län som därmed har blivit en stor aktör i näringslivet.
– Vi påverkar på riktigt, har en central roll som lobbyister och gör allt med fokus att underlätta för företagens vardag och skapa bättre villkor för företagen i regionen, säger Jonas Ekeroth.

Stark spelare i näringslivet
Handelskammaren Jönköpings län har i många årtionden varit en stark spelare för att påverka makthavare i frågor som rör näringslivet – stort som smått. 1983 förändrades Företagarsverige genom demonstrationen mot löntagarfonder med dåvarande ordföranden Gunnar Randholm som förgrundsgestalt.
Ett decennium senare var Handelskammaren Jönköpings län en av tre parter som hade en avgörande roll i skapandet av stiftelsehögskola i Jönköping.
Under 2000-talet har Götalandsbanan varit en av de stora frågorna och 2013 var Handelskammaren Jönköpings län delaktig i att frågan intensifierades. Året efter beslutade Trafikverket om en fördjupad utredning och ett beslutande förslag väntas 2017.
– Vi har identifierat kompetensförsörjning som det största hindret för företagen att utvecklas. Genom bättre infrastruktur, utbildning och forskning samt företagsutveckling kan vi skapa en miljö där regionens företag frodas, säger Micael Forsmyr, marknadschef på Handelskammaren Jönköpings län.

Experter på internationella affärer
Genom sin expertis på export- och importhandel erbjuder Handelskammaren Jönköpings län också tjänster till företag vid alla steg i internationella affärer.
Kjell Sture, tidigare hälftenägare samt vd på Skeppshultcykeln och nu styrelseledamot i ett flertal regionala företag, menar att Handelskammaren har en viktig roll i näringslivet:
– Dels genom nyttan av deras expertis i exempelvis exporthandeln. Dels genom att vara med och driva de viktigaste frågorna som rör företagen, som infrastruktur och kommunikation. Långsiktiga frågor som inte alltid syns, men är nog så viktiga, säger Kjell.