Lör 22 jun / År 42 / Nr 3 2024

Handelsstål – ett nygammalt familjeföretag som växer i Gävle

Handelsstål i Gävle växer. Sedan starten 2014 har företaget märkt en ökad efterfrågan av sina produkter. – Försäljningen ökar successivt, säger platschefen Jonas Alm.

Handelsstål i Gävle startade 2014 och är tillsammans med grannen och återvinningsföretaget Arvid Svenssons, dotterbolag till Skrotcentralen i Uppsala. Handelsstål finns sedan 1992 även i Uppsala och samtliga företag ingår i Almgruppen.
Allting startade 1935 när Thore Alm startade Bröderna Alms Skrot och Metallaffär i Uppsala. Barnbarnsbarnet Jonas Alm är idag platschef för Handelsstål på industriområdet Näringen i Gävle. Jonas pappa och hans tre syskon äger Skrotcentralen. Även Jonas bror Magnus arbetar i koncernen.

Största lagret
Handelsstål i Gävle har Gävleborgs största lager av handelsstål i sina lokaler på Trutvägen. En ny uppvärmd lagerhall på 1200 kvadratmeter finns att tillgå där.
– Till skillnad mot många andra så håller vi oss med ett stort lager. Vi bedriver handel med bland annat med, aluminium, plåt, armering, balkar, rör och rostfritt, och vi märker en ökad efterfrågan på våra produkter för varje år som går. Dragloket är byggindustrin men vi märker även en ökning av specialstål av hög kvalitet. Dessutom är vi en av Tibnors utvalda distributionspartners vilket garanterar brett produktsortiment, snabba leveranser och tillgång till Tibnors hela expertis, säger Jonas Alm.

Handelsstål i Gävle är ISO-certifierade enligt 1090 vilket innebär att man är auktoriserade att bearbeta stål som ska användas i bärande konstruktioner.
– Det är en styrka för oss det och ger oss möjlighet att CE-märka stålet, säger Jonas Alm.
2013 påbörjades bygget av den nya stora lagerhallen på Näringen och på sommaren 2014 startades det nya företaget Handelsstål – vägg i vägg med Arvid Svenssons.

Synergieffekt
Arvid Svenssons köper in järn- metall- och blybatteriskrot. Sedan sorteras och bearbetas materialen till en råvara färdig för nedsmältning hos järnbruken i Sverige, till exempel Ovako i Hofors och Smedjebacken.
På Näringen i Gävle jobbar två personer inom Handelsstål och fem personer på Arvid Svenssons. Att de båda syskonföretagen ligger så nära varandra innebär bara fördelar, bland annat så kan kunderna sälja sitt skrot på plats och samtidigt köpa nytt material.

– Vi ser en synergieffekt eftersom vi har en del gemensamma kunder och vi kan även samordna en del logistik. All distribution i Gävleborg sker med egen bil eller inhyrda åkerier, säger Jonas Alm och fortsätter:
– Det finns fortfarande ganska många svets och smidesverkstäder i Gästrikland och där har vi många kunder. Andra kunder är åkerier, bygg och entreprenadfirmor men även privatpersoner.