Tor 23 maj / År 42 / Nr 1 2024

Handens arbete i fokus

Det är liv och rörelse året om på Capellagården i den lilla byn Vickleby på Öland. Här finns både kortare och längre utbildningar inom skapande verksamhet med inriktningarna textil, keramik, möbeltillverkning och trädgård. Dessutom ett rikt utbud av sommarkurser, konferensmöjligheter året om, upplevelseverksamhet samt ett naturnära kafé med ett utbud som till stor del baseras på egenodlade råvaror.

Capellagården är ingen vanlig skola, och det har den heller aldrig varit. Skolan grundades 1960 av den berömde inredningsarkitekten och levnadskonstnären Carl Malmsten, vars kreativa möbler är lika eftertraktade idag som de var då de skapades för mellan 50 – 75 år sedan.
– Malmsten var inte bara en hängiven möbelarkitekt, utan hade även en stark pedagogisk övertygelse där han framförallt ansåg att det bästa sättet att lära sig konstnärliga färdigheter var att skapa något nytt. Handens arbete i fokus blev skolans devis, och vi driver skolan i samma anda än idag, berättar Capellagårdens rektor Bodil Anjar.

En flygande start
Carl Malmsten etablerade en ny typ av skola som i sin samtid var något revolutionerande och som snabbt skapade ett enormt intresse. Det blev en flygande start för Capellagården, som förutom möbeltillverkning även utvecklade fler skapande studieinriktningar med textil, keramik och trädgård.
Malmsten var med och utvecklade verksamheten under sina sista tolv år i livet, och var bland annat mycket engagerad i att anlägga trädgården där man odlar mycket av det som tillagas i skolans kök och det lokala kaféet. Det är en viktig del av helhetsintrycket och miljön kring Capellagården, påminner Bodil Anjar.

Internationell miljö
Capellagården är idag en ideell stiftelse som verkar för lokal utveckling på Öland. Tiden på skolan är ofta ett viktigt steg för att komma vidare i livet, oavsett om målet är högre konstnärlig utbildning eller ett planerat yrkesval. En del har även planer på att starta eget, och det finns en del lokala exempel på Öland där före detta Capellastudenter gått sin egen väg.
– Enbart här på Öland finns ett 30-tal företag som startats av före detta studenter. Siffran är nog högre om vi ser till hela Sverige. Vi tar även emot studenter från andra länder, och det har skapat en internationell prägel och kultur på skolan, upplyser Bodil Anjar.
Med strax under 70 studerande från hela världen är Capellagården idag en levande, internationell miljö för lärande, skapande och utveckling. Ett helt kunskapsföretag som värnar utveckling på Öland och runtomkring.