Ons 24 jul / År 42 / Nr 3 2024

Här är Karlstadbornas andningshål

I över 90 år har Mariebergsskogen varit Karlstadsbornas stadspark.
Och för många betyder den mer än så.
‑ Många har kära minnen härifrån, säger vd:n Anna Lööf Falkman.

Doktor Conrad Höök, som dog 1895, hade en önskan med sin egendom Mariebergsskogen: att den skulle bevaras åt eftervärlden. Den 3 maj 1892 skrev han följande: 
”Om Mariebergsskogen efter min död försäljes, så låt åtminstone skogen ej få komma i avferkarens våld. Skänk den då hellre till staden emot betryggande garanti för dess framtida bestånd och vård. Detta är min innerliga bön.”
Karlstad Stad höll det löftet och den 16 augusti 1925 öppnade skogen officiellt för allmänheten.
– Det var Conrads syster Ebba Treffenberg som drev igenom broderns vilja. Utan henne är det inte säkert att skogen hade blivit bevarad på det sättet den är idag, säger Anna Lööf Falkman.
De senaste tio åren har stadsparken haft öppet året runt – 15 timmar om dygnet – och ifjol registrerades inte mindre än 521.000 besök på området.

Varför ska man då åka till Mariebergsskogen?
– Av många skäl. Vi har Naturum Värmland, en badplats, en skridskobana och en djurpark där man har chans att komma djuren riktigt nära i Klapphagen. Eller så kan man komma hit bara för att vara, säger Anna Lööf Falkman.
Naturum Värmland har en basutställning om den värmländska naturen och dessutom många olika fotoutställningar. Här finns ett café med ekologiska råvaror och här kan man sitta alldeles vid kanten av en våtmark och inmundiga en kopp kaffe och en macka.

Djurpark och trollvandring
Här är fler exempel på aktiviteter:
Barnens köksträdgård har ett eget växthus och hit kommer förskolebarn lär sig ”hur mat blir till” i ett samarbete med ICA Maxi. Djurparken Lillskogen har ett bestånd av värmländska lantgårdsraser och här finns en klapphage med möjligheter att klappa killingar och kaniner. 
Trollvandring är en interaktiv teaterföreställning med skogen som scenografi och varje år ges ett 100-tal föreställningar för barn i olika åldrar.
Friluftsteatern som har plats för över 900 åskådare är en av Sveriges största och här har många kända artister passerat revy. På 60-talet spelade namn som Louis Armstrong och Jimi Hendrix här och ifjol besöktes teatern av Thåström och Bo Kaspers orkester.
– Ingenting går upp mot en konsert på Friluftsteatern när sommaren är som bäst och musiken så nära, säger Anna Lööf Falkman. 

Anna Lööf Falkman som varit vd sedan 2003, ser med spänning fram emot nya år för Mariebergsskogen. 
– Hit kommer nu karlstadsbor med sina besökare, från när och fjärran. Det är fri entré och fri parkering och på sommaren anländer du kanske allra finast från sjön med vår lokala båtbuss, säger Anna Lööf Falkman, och hälsar varmt välkommen till Karlstads stadspark Mariebergsskogen.