Tor 26 maj / År 40 / Nr 1 2022

Här finns bildelar till amerikanska bilar

Norrlands Custom i Örnsköldsvik är en leverantör av bildelar till amerikanska bilar. Företagets ägare, Sune Eklund, och hans medarbetare har lång erfarenhet av bilar i allmänhet och amerikanska bilar i synnerhet.

Norrlands Custom startades 1971 och köptes av Sune Eklund 1975.
– På den tiden sålde jag amerikanska bilar och märkte att det var svårt att få tag på reservdelar. Jag började importera och sälja delar och det var upprinnelsen till det hela. När jag tog över Norrlands Custom var det bara öppet ungefär två timmar i veckan. Årsomsättningen då var ungefär det vi omsätter på en förmiddag idag, berättar Sune Eklund.
60 procent av Norrlands Customs försäljning går till verkstäder, butiker och branschföretag och 40 procent till privatpersoner.

En välkänd leverantör
Norrlands Custom är idag en välkänd leverantör bland landets bilentusiaster. Det finns idag cirka 250.000 så kallade amerikanare i Sverige och det är den marknaden som Norrlands Custom vänder sig mot.
Sune Eklund importerar delar och tillbehör direkt från fabrikerna i USA och säljer dem vidare, både via postorder och direkt till kunderna.
– Vissa grejer, som till exempel dragfästen och motorvärmare, köper vi från tillverkare i Sverige. Man har ju 110 volt i USA och tum på kulan så deras grejer passar inte i Europa, berättar Sune Eklund.
Norrlands Custom har sitt kontor och stora lager i Arnäsvall. Lagret omfattar cirka 40.000 artiklar, motordelar som bensinpumpar och förgasare, framvagnsdelar, bromsdelar och eldetaljer som startmotorer och generatorer.
När Sune Eklund 1980 datoriserade hela lagret och tog fram en katalog som han skickade ut till återförsäljare och bilinnehavare tog affärerna fart ordentligt. Under första hälften av 80-talet fördubblades omsättningen varje år.

Snabba leveranser
– Vår styrka är att vi alltid har grejer hemma och kan leverera samma dag som kunden beställer, säger Sune Eklund.
Norrlands Custom sysselsätter nio anställda på heltid plus extrapersonal under våren och sommaren.
– Vi har mycket kunniga medarbetare. Det är en personal som kan bilar och vet vad de pratar om. De förstår vad kunderna behöver när de ringer oss, säger Sune Eklund.
I personalstaben finns också Sunes fru, Anna-Carin Eklund, som sköter bokföringen.