Fre 14 jun / År 42 / Nr 1 2024

Härligt gränslös upplevels av spa i havet utanför Varberg

52 steg från havet ligger Varbergs Kusthotell, drivet av Scandinaviska Comwell Hotells. Här finns landets enda Thalassospa. Thalasso kommer ifrån det grekiska ordet ”thalassa” som betyder hav. En terapiform där man tar till vara på havets fantastiska hälsosamma egenskaper med hjälp av dess alger, mineraler och spårämnen.
Den anrika kunskapen har vi tagit fasta på och förvaltat så bra, att vi har utsetts till vinnare i den prestigefulla tävlingen World Luxury Spa Awards 2019 i den nationella kategorin ’Luxury Thalassotherapy Spa’. -Vi är mycket stolta över den fina utmärkelsen och alla goda omdömen från våra gäster. Det är våra medarbetares arbete på hotellet som är en av de viktigaste byggstenarna för att skapa en genuin och äkta upplevelse för gästerna, därför jobbar vi aktivt med vår företagskultur och värderingar, berättar Terese Asplund. Platsen Apelviken där Kusthotellet ligger är en magisk hälsobefrämjande plats, känd sedan början 1900 talet, då öppnade Kustsanatoriet på platsen där nu hotellet ligger. Dåtidens filosofi var att sol, frisk luft, salta bad och näringsrik kost hade stor inverkan på hälsan. Kunskapen fanns redan då och ingen vill väl idag påstå något annat. -Närheten till havet sätter sin prägel på allt vi gör. Man kan komma till oss på konferens, affärsresa eller privat. Här skapar vi förutsättningar för människor att mötas, koppla av, bygga styrka och hämta energi, berättar Terese Asplund.

Gränslöst mellan ute och inne
Hotellet och spa anläggningen präglas av den omgivande naturen, i val av material och färgsättning. Vilket kan upplevas gränslöst mellan ute och inne, det påverkar alla sinnen i den behagliga atmosfären, att finna inre lugn och avslappning. Här har havets saltvatten en given central plats, oavsett om det gäller spabehandlingar eller mat. Spa finns både utomhus och inomhus i tempererad havsvattenpool, varm- och kallvattenpool eller i kallbadhuset. Fortsätt med bastu, champagnebubbelpool, eller dusch där flödet i vattnet ger en maximal upplevelse. Till det någon skön behandling med örter eller havsbaserade produkter, urvalet är stort. Med ny energi kan ett besök i gymmet eller deltagande i någon av träningspassen med varierat innehåll vara passande.Trenderna ändrar sig med tiden så även när det gäller spa verksamhet. Förr var spa lika med avkoppling, idag har gästerna högre krav på mera upplevelser, efterfrågan bara ökar och spa blir mer en livsstil i dagens stressade samhälle. – Återhämtning med vatten, värme och avkoppling skapar välbefinnande och minskar stress, berättar Terese Asplund.

Behaglig komfort på hotellet
En ständig varsam renovering pågår i hotellet och det har nu färdigställts fem sviter, för extra lyxig känsla och komfort med separata rymliga sovrum. Under det kommande året totalrenoveras ytterligare 30 rum av de totala 157 rummen på hotellet. En viktig detalj vilket genomgående gäller alla rum är valet av, Carpe Diem Beds, vilket lovar en behaglig upplevelse vid övernattning. Efter en god natts sömn stillas hungern vid den omtalade stora frukost buffén. Restaurangen vill ge gästerna en förstärkt smakupplevelse med inspiration från Halland, genom närodlade och lokalproducerade ingredienser. Energi läggs även på att egentillverka många av tillbehören för att säkerställa högsta kvalitet på innehållet i menyn.

Meny till toner av Kustsommar
Sommar, sol och bad, efteråt är det dags att njuta av havets läckerheter när hotellets kockar dukar upp till en härlig skaldjursbuffé varje sommarkväll i restaurangen. Flera kvällar i veckan spelas livemusik vid den väderskyddade uteplatsen och törsten släcker gästerna i den nybyggda utomhusbaren. Där finns bistromeny i väntan på solnedgången, då tänds grillen vilken serverar grilltallrik med spännande smaker. – Ett skönt häng med trevligt umgänge samt god mat och dryck, med livemusik i solnedgång och månsken, lovar Terese Asplund.