Tor 23 maj / År 42 / Nr 1 2024

Hässleholm – Köpenhamns gröna stadsdel

Tåg till Stockholm varannan timme. Tre tåg i timmen till Köpenhamn och Kastrup. Det är inte utan anledning som vissa väljer att kalla Hässleholm för Köpenhamns gröna stadsdel. Här är det nära till allt och här är det enkelt att leva. Men kanske viktigast av allt, här är vi ständigt på väg framåt. I Hässleholm står tiden inte stilla.

Varje dag pendlar drygt 10000 personer till och från Hässleholm för att arbeta. Men det finns många andra anledningar att ta tåget hit, anledningar som allt fler börjar upptäcka. Den vackra naturen är en. Det framstående utbudet på Hässleholm Kulturhus en annan. Det allsvenska fotbollslaget Vittsjö GIK:s hemmamatcher en tredje. Och, sedan några år tillbaka, de förstklassiga konferensmöjligheterna.

En mötesplats för hela södra Sverige – och Europa
Hässleholm har kommit att bli ett alltmer självklart alternativ när människor från olika delar av Sverige ska mötas. Mycket tack vare det strategiska läget förstås, men runtom i kommunen finns också framstående mötesplatser som bidragit till den utvecklingen. Kunskapsbyn Norra station och Hovdala trädhus, Nordens största trädhus för året runt-bruk, är två exempel. Och några dagar varje år kommer hela Europa hit när Europaforum, Sveriges största arena för aktuella Europafrågor, arrangeras.

Företagsam kommun
Andelen egenföretagare i Hässleholm har ökat de senaste tio åren. Här råder ett positivt företagsklimat och bland fördelarna som nämns med att verka här finns det goda samarbetet med kommunen. Här bedrivs ett aktivt näringslivsarbete som bland annat inkluderar regelbundna dialogträffar. Här finns även prisvärda lokaler i ett strategiskt läge som värdesätts alltmer av många. Eller som en företagare i kransorten Sösdala uttrycker det: ”Hur många företag behöver ha kontoret mitt i Malmö när det är halva priset här, 45 minuter bort?”

En vital 100-åring
2014 firar Hässleholm 100 år som stad, 100 år som präglats av förändring och utveckling. Idag är Hässleholm del av den expansiva Öresundsregionen och erbjuder ett storstadsnära alternativ samtidigt som man här kan ta del av alla de fördelar som finns med att leva i en mindre stad. Här finns bra boende för olika livsstilar. Ett rikt utbud av kultur- och fritidsaktiviteter och en mångfald i arbetslivet. Och här finns en stark vilja att fortsätta förändras och utvecklas för att möta framtidens utmaningar.