Sön 14 aug / År 40 / Nr 3 2022

Helhetskoncept inom automationslösningar

LMD Service och LMD Automation är två bolag i Eskilstuna som erbjuder ett helhetskoncept inom automationslösningar.
Företaget vänder sig mot verkstads-, livsmedels-, stål- och läkemedelsindustrin samt energi- och fastighetssektorn.

LMD är ett familjeföretag som grundades 1988 och drivs av Fredrik Derehall sedan år 2000.
– Inom Automation har vi konstruktörer och programmerare som utför allt från elkonstruktion och elskåpsbyggnation till programmering och driftsättning, berättar Fredrik Derehall.
LMD Automation skapar automationslösningar både för integration i befintliga maskingrupper och totala nybyggnationer. Företaget utför nyprogrammering och omprogrammering av vanligt förekommande system, till exempel Siemens S7, Siemens S5, Mitsubishi MELSEC, ABB robotar, Fanuc robotar, Jokab säkerhetssystem, Atlas Copco Dragarsystem och Indramat & Beijer.

LMD Service
LMD Service erbjuder tekniker för långtidsuthyrning i olika skift, för jour, för förebyggande underhåll samt för akuta jobb inom produktionsunderhåll för industrin. Företagets tekniker har vana av vanligt förekommande styrsystem, till exempel Siemens, Fanuc, Okuma & Mitsubishi.
– Vi utför även service och reparation på industriportar, berättar Fredrik Derehall.

Stora kunder
Bland stora kunder kan nämnas Volvo, Outo Kumpu, Pfizer, Scania, Gnutti och ABB.
– De flesta kunderna finns i närområdet, men vi har också en global verksamhet. Efter sommaren ska en av våra anställda åka till Japan och drifta för ABB, berättar Fredrik Derehall.
Företaget marknadsför sig med att besöka kunder som de är intresserade av.
– Men oftast sker marknadsföringen via mun till mun-metoden. Sköter man sig bra så sprids det.

Helhetskoncept
– Vår styrka är att vi kan ta helhetskonceptet och göra allt inom automation. Vi har både robot och PLC-programmering och det är inte många andra som har. Vi bygger robotceller från scratch och implementerar gamla robotceller, berättar Fredrik Derehall.
LMD Service och LMD Automation sysselsätter cirka 30 anställda och 2013 landade omsättningen på cirka 28 miljoner kronor för både bolagen.
– Inför framtiden ska vi fortsätta utveckla företaget och försöka slå oss in på fler marknader. Vårt mål är att hitta nya kunder och nya möjligheter, säger Fredrik Derehall avslutningsvis.