Fre 14 jun / År 42 / Nr 1 2024

Hemligheten bakom en liten landsbygdskommuns framgångar

Tingsryd vågar sticka ut ur mängden och satsa på ett för en landsbygdskommun väldigt brett näringsliv. Här finns det mesta – från en bred industrisektor, en ännu större privat vårdsektor till en starkt växande tjänstesektor. Dessutom är Tingsryd en av Smålands starkaste handelskommuner. Oavsett vad man är intresserad av och bra på så verkar det finnas goda utvecklingsmöjligheter i Tingsryd, något som många redan upptäckt.

Tingsryd uppmärksammas gång på gång för sin uppfinningsrikedom där kommunen sin storlek till trots vågar och kan utmana större etableringsorter. Bland det mest särpräglande för Tingsryd är att man lyckats behålla alla delas av näringslivet och skapa tillväxt inom i stort sett alla sektorer. För en landsbygdskommun av Tingsryds storlek är det unikt.

Tingsryds många fördelar
Vad är det då som gör att Tingsryd lyckas? Thomas Mattsson, vd för Tingsryds Utveckling och Fastighet AB (Tufab) och kommunens näringslivsutvecklare, har en teori om att det rör sig om en ökad medvetenhet om att världen krymper och att det i första hand är viktigast att bosätta sig där hög livskvalitet kan tryggas.
– Förr flyttade människor mycket på grund av jobbet, men idag flyttar man av andra anledningar. Det finns mycket goda pendlingsmöjligheter idag och arbetsmarknaden i vår region har blivit betydligt större. Det råder större frihet att etablera sig där man vill, och då tror jag att många ser Tingsryd som ett attraktivt alternativ.
Thomas Mattsson räknar upp Tingsryds många fördelar som i sin helhet kan sammanfattas som möjligheten att bo och verka i en naturskön omgivning men samtidigt med tillgång till allt en storstad kan erbjuda i form av bra kommunikationer inklusive ett välutbyggt fibernät, lokaler/boende till konkurrenskraftiga priser samt ett fritids- och handelsutbud som tål att jämföras.

Nytt företagscentrum
Kommunen möter framtiden genom att bygga upp ett nytt företagscentrum, som samtidigt blir ett nytt koncept för Tingsryd. Gamla Konga Bruks lokaler förvandlas till ett utvecklingscentrum för tekniknära företag samt mindre industriverksamheter.
– Det känns väldigt bra att vi kan ta vara på lokaler som rymmer en del av vår historia. I området finns redan ett antal mycket drivande aktörer som mycket väl kan locka fler etableringar till området och till vår kommun, säger Thomas Mattsson.
Konga Mekaniska, som leverarar metallvagnar och kärror över hela Europa, är ett bra exempel på en aktör som kan inspirera. Företaget kan exempelvis leverera vagnar till Italien snabbare än vad inhemska leverantörer kan. Det tycker Thomas Mattsson talar för sig själv – och för Tingsryd som en spännande etableringsort.

Karaktär och drivkraft
Att Tingsryd sticker ut ur mängden kan exemplifieras in i det oändliga. Academy of Music and Business, Nelson Garden, Konga Mekaniska och Solutions for Tomorrow är bara en handfull företag, men de är samtidigt verksamheter med en enorm karaktär och drivkraft. Precis som Tingsryd.
– Det finns mycket goda möjligheter att knyta långvariga kontakter här. Framgångsrika tillverkande företag har alltid varit en bra grund för vårt näringsliv, vilket i sin tur ger näring åt en växande tjänstesektor. Att vi har alla näringslivsgrenar kvar – och dessutom skapar nya, är en stor konkurrensfördel, menar Thomas Mattsson, som avslutar med att poängtera att i Tingsryd finns alla möjligheter för den som vill vara med och bygga en framtid som är lite grönare, lite mer naturnära och mycket mer genuin.