Sön 14 jul / År 42 / Nr 3 2024

Historiska värden varvas med nya upplevelser

Krögarparet Ulrika Ternemar och Johan Johansson har skapat en unik produkt i samband med att de tog över Ölme Prästgård Gästgiveri. Paret har under de senaste åren byggt upp ett varumärke som förenar platsens historik med nytänkande när det gäller spännande upplevelser – inte minst gastronomiska.

Det finns många anläggningar i Sverige som kan erbjuda bra konferensmöjligheter. För att kunna konkurrera krävs det att man tänker lite längre med förmågan att redan på förhand sätta sig in i gästernas upplevelser – och mycket kretsar kring frågan om vad det verkligen är man minns från en lyckad konferens? Ulrika Ternemar svarar:
– Många, eller kanske rentav de allra flesta, skulle nog enas om att maten spelar en central roll för en riktigt lyckad konferens. Det har vi också tagit fasta på under utvecklingen av våra nya matkoncept här på Ölme Prästgård Gästgiveri, där mycket bygger på svenska råvaror samt klassiska svenska smaker och tekniker.
Ulrika förklarar att i så lång utsträckning som möjligt använda lokala råvaror är viktigt ur flera aspekter, inte minst ur miljö- och hälsosynpunkt:
– Vi stöttar gärna lokala odlare och andra leverantörer så långt det går. Vi tror på en levande landsbygd och vill gärna dra vårt strå till stacken. Samtidigt vet vi att de råvaror som finns att få tag på från våra lokala samarbetspartners är av hög kvalitet, precis som vi förväntar oss och precis som våra gäster uppskattar.

Flärd möter enkelhet
Ölme Prästgård Gästgiveri är en mångsidig anläggning som förutom förstklassig mat även erbjuder en unik miljö. Flärd möter enkelhet och lugn i en inspirerande 1700-talsmiljö där gästerna kan räkna med att såväl service som aktiviteter och evenemang kommer att överträffa förväntningarna.
– Prästgården är i sig unik eftersom den är större än de flesta andra av liknande slag som finns i Värmland. Dessutom är den byggd på en höjd med en fantastisk utsikt. Vi har bästa tänkbara utgångsläge för att utveckla gästgiveriet till en av Värmlands mest uppskattade anläggningar för fest, konferens och andra evenemang, fortsätter Ulrika.
Efter flera år utomlands har krögarparet samlat på sig en bred erfarenhet av att utveckla spännande matkoncept och den kunskapen omsätts nu i Ölme Prästgård Gästgiveri. Ambitionen är att anläggningen ska vara en dragkraft för Kristinehamn och Ulrika har även deltagit i att utveckla en ny besöksplan för regionen.
– I vår region kretsar mycket kring Vänern, men samtidigt är det viktigt att vi kan lyfta fram andra värden som finns i och omkring Kristinehamn. Att kunna övernatta på förstklassiga ställen och äta god mat är minst lika viktigt som att uppleva regionens natur och sevärdheter.

Skapar mötesplatser med mervärden
Restaurangen på Ölme Prästgård är hittills den enda i Kristinehamn med omnejd som fått poäng i White Guide. Ulrika och Johan satsar helhjärtat på att vidareutveckla gästgiveriet som en naturlig mötesplats i Kristinehamn och Värmland. Nyligen har paret även öppnat en ny restaurang intill konstmuseet i Kristinehamn. Även här fokuserar man på att lyfta fram svenskt mathantverk där lokala råvaror prioriteras.
– Den nya restaurangen, Panncentralen, serverar en ljuvlig lunch lagad från grunden och vi hoppas även på att kunna öppna en uteservering inom kort. Eftersom vi är entreprenörer drivs vi av nya utmaningar hela tiden. Vi vill skapa unika mötesplatser med mervärden. För Ölme Prästgård är den unika miljön ett mervärde, och för Panncentralen är det närheten till city och konstmuseet bland annat. Vi har många idéer och kommer att fortsätta omvandla dem till upplevelser till förmån för Kristinehamn, säger Ulrika Ternemar som avslutning.