Sön 14 jul / År 42 / Nr 3 2024

Hitta tillbaka till en sund tillvaro med hjälp av läkande solljus

En allt mer intensiv arbetsmiljö och en allmänt stressad tillvaro som kännetecknas av prestationskrav och högt tempo. De flesta nickar nog igenkännande och tänker att det är en kort men mycket passande beskrivning av den egna tillvaron. Makarna Karin och Tommy Abrahamsson har genom att etablera Axtorp Sunhouse börjat möta ett växande behov i samhället gällande avkoppling och återhämtning med solljus som utgångspunkt.

Axtorp Sunhouse bjuder på en upplevelse utöver det vanliga. En verklighetskänsla från en äkta strand, med solljus som aldrig slocknar, med varma bad och sand mellan tårna – allt en riktig strand kan erbjuda fast inomhus, och utan risk för eventuellt dåligt väder. Stranden i Sandhem i Mullsjö kommun har öppet hela vintern och är ett mycket prisvärt alternativ till de långresor man ofta längtar efter under det svenska vinterhalvåret.

Ville sprida den hälsofrämjande effekten
För makarna Abrahamsson började entreprenörskapet långt innan Axtorp Sunhouse var påtänkt. Karin hade startat en annan verksamhet 2008 men hann bara arbeta där under någon vecka innan hon störtdök rätt ner i en långvarig depression. Under tiden hon var sjukskriven började Karin analysera de bakomliggande orsakerna till varför hon mådde dåligt, och kom snabbt fram till att det var en vanligt förekommande åkomma i samhället generellt.
– Bristen på ljus under större delen av året har ofta en negativ inverkan på vår hälsa. Jag kom fram till att det inte var något som jag var ensam om, och i samband med att jag började fundera på ljusterapi föddes tanken på att jag skulle kunna hjälpa människor i samma situation, berättar Karin.
Karin hittade en svensk leverantör av anläggningar för ljusterapi. Paret Abrahamsson hade dessutom hunnit investera i en gård med ekologiskt jordbruk, och hade därför gott om plats för att kunna utveckla en ny verksamhet i jakten på välbefinnande.
– Samtidigt som vi ville sprida den hälsofrämjande effekten som ljus och värme ger så ville vi även bevisa att det går att utveckla nya verksamheter på landsbygden. På mindre än ett år lyckades vi bygga upp en av Sveriges största solljusanläggningar bland betande djur och åkrar.

Utvecklas mot ”All Inclusive”
Det finns otaliga studier som visar att kombinationen av ljus och värme ger en hälsofrämjande effekt. Det har Karin och Tommy anammat och paketerat i Axtorp Sunhouse, som ryms i en stor ladugård på parets gård.
– Vår investering visade sig vara lyckosam och det är vi naturligtvis glada för. Med anläggningen vänder vi oss till alla målgrupper och alla åldrar. Alla människor mår bra av ljus och värme, konstaterar Karin.
Axtorp Sunhouse passar utmärkt för en stunds avkoppling med vänner men även som en kreativ dag för konferenssällskap i en unik miljö. Konferensverksamheten är dessutom på tillväxt och det planeras även för någon form av boende på övervåningen. När det är färdigställt kommer anläggningen att vara ”All Inclusive”, som Karin uttrycker det.
– Med våra framtidssatsningar så kommer vi snart att kunna hålla öppet hela året. Som det är nu håller vi öppet under vinterhalvåret, och under sommaren fokuserar vi på jordbruket. En året-runt verksamhet i Axtorp Sunhouse skulle mycket väl kunna innebära fler arbetstillfällen för Mullsjö, säger Karin som avslutning.