Lör 22 jun / År 42 / Nr 3 2024

Hög tid att ta ansvar

Hållbarhet är ett väldigt välanvänt begrepp bland politiker, företagare, kommuner och andra organisationer som vill visa att man styr mot en bättre morgondag. Egentligen handlar det om ansvarstagande. Att arbeta för ökad hållbarhet är att vara ansvarsfull. Och att vara ansvarsfull är en mycket bra början om man vill uppnå något som består, något hållbart för framtiden.

Att använda våra resurser på ett effektivt sätt är att ta ansvar – oavsett om det handlar om ekonomiska tillgångar eller naturens resurser. I dagens hållbarhetsdebatt väger socialt ansvar tungt, allt fler företag ser sitt arbete för en bättre social hållbarhet som en ren konkurrensfördel. Till det kan även den viktiga integrationen kopplas.
Trots att det pågår många effektiviseringsprojekt och åtgärder som ska minska resursförbrukningen så lever vi fortfarande som om vi hade tillgång till minst tre jordklot istället för ett. Det är dags att tänka om, vi har bara ett jordklot och naturens resurser kommer inte att räcka till nästa generation om vi fortsätter på samma sätt som vi har gjort under en väldigt lång tid.
Hållbarhet ska vara mer än ett modeord – hållbarhet ska vara ett vedertaget sätt att arbeta och leva. Att ta ansvar ligger rätt i tiden, och vi ska inte luta oss tillbaka och vara nöjda utan snarare fortsätta kämpa för att bli ännu bättre.

Maria Lind
Redaktör