Fre 1 jul / År 40 / Nr 3 2022

Högteknologisk varvsmiljö lockar kompetens till Blekinge

Det tog mindre än fem år för Saab att bygga upp världens modernaste varvsmiljö i Karlskrona. En högteknologisk miljö värdig att leverera senaste tekniken inom undervattensfarkoster till det svenska försvaret.

Efter den framgångsrika sjösättningen av de två uppgraderade ubåtarna i Gotlandsklassen, HMS Gotland och HMS Uppland, fortsätter Saab Kockums med byggnationen av de två splitternya ubåtarna i klass A26.
Försvarsmakten kommer att få den första under 2022, och den andra planeras levereras två år senare. Det blir två tungviktare i sin klass, ubåtarna kommer att väga ungefär 2000 ton och vara cirka sex meter i diameter samt drygt 60 meter långa.
Att bygga och konstruera så stora undervattensfarkoster är en bedrift i sig, och att dessutom färdigställa allt – inklusive alla ytbehandlingsmoment och efterkontroll – under samma tak blir något nytt för Karlskronavarvet. Men så är det ju numera världens modernaste ubåtsvarv.

Hur blir det med kompetensförsörjningen?
Varvet grundades omkring 1680 men det som är kvar av forna tiders verksamhet är främst den utvändiga kulturklassade miljön kring varvet. Invändigt är det en högteknologisk anläggning med rena, ljusa arbetsmiljöer och knappt några manuella moment kvar.
– Även om vi har automatiserat i stort sett alla moment så är vi beroende av specialiserad kompetens, bland annat inom svetsning. Det blir nog vår största utmaning framöver, att knyta riktigt bra kompetens inom de hantverksmässiga områdena. Genom att vi har ett upptagningsområde vad gäller arbetskraft på fem län ser vi dock ljust på möjligheterna, säger Helena Lönegård, produktions- och platschef för Kockums i Karlskrona.
Kockums är en viktig arbetsgivare långt utanför Blekinge. Verksamheten är även en viktig samarbetspartner för företag i de fem länen, i vissa fall för företag över hela Sverige. Den kompetens som efterfrågas är så specifik att man till och med får lyfta blicken internationellt.

Bygger attraktiv innovationsmiljö
Kockums är Karlskronas största privata arbetsgivare. Under de senaste fem åren har personalstyrkan mer än fördubblats. Idag arbetar omkring 850 personer i varvet men sysselsättningsgraden är högre om man räknar in underleverantörer och samarbetspartners också. Dessutom utvecklas samarbeten med akademin, bland annat med BTH som ligger närmast geografiskt.
– Vi har för avsikt att skapa en attraktiv innovationsmiljö i Karlskrona och Blekinge, i tät samverkan med BTH och Blue Science Park. För den som söker sig till Blekinge för att studera är det naturligtvis viktigt att det finns attraktiva arbetsplatser här, och för våra företag är det viktigt att arbetskraften som utbildas i regionen faktiskt stannar kvar. Vi ska aktivt bidra till det, säger Helena Lönegård.
Tillsammans med BTH och Blue Science Park, likväl som andra industrier i regionen, kan Saab Kockums bidra till att höja intresset för teknik och tekniska utbildningar. Det är avgörande för hela regionens överlevnad och tillväxt framöver.