Mån 4 mar / År 42 / Nr 5 2023

Holms Industri presenterar banbrytande lösningar

Holms Industri AB i Motala vilar på mycket gamla anor. Företaget grundades redan 1927 och är därmed årsbarn med en av världens främsta fordonstillverkare – Volvo. Det ger en viss tyngd till familjeföretaget i Motala som idag ägs och drivs av tredje generationen. De största framgångarna har Holms Industri dock skapat genom nytänkande och ständig förnyelse.

Mycket har förändrats under Holms Industris långa livstid. Företaget fokuserar idag enbart på utveckling och produktion av egna produkter, men det är fortfarande samma genuina serviceåtagande och leverenssäkerhet som präglar verksamheten som när Edvin Sandström grundade den för snart 90 år sedan.
Från början smiddes hästskor, och efter andra världskriget började man leverera till fordonsindustrin. Sedan början av 2000-talet kretsar allt kring produktion och utveckling av egna produkter där Holms specialiserat sig på sopmaskiner och snöplogar.

Världsnyheter på MaskinExpo
Under årets MaskinExpo presenterar Holms Industri ett par världsnyheter. En helt ny sopmaskin med moduler kommer att premiärvisas. Holms Duo, som maskinen heter, är en enkel, flexibel och prisvärd sopmaskin som är speciellt framtagen för kompaktlastare och minilastare. Tack vare modulsystemet kan man lätt komplettera med uppsamlare och vattensystem. Bland tillbehören finns även ett effektivt stänkskydd.
– Minilastare och kompaktlastare är smidiga och har många användningsområden. Det ökar kraven på effektiva tillbehör som går snabbt att montera. Intresset för den här typen av maskiner har visat sig öka och därför har vi valt att satsa på nya produkter som passar in i kategorin mindre lastmaskiner, förklarar Wiggo Eriksson, vd Holms Industri.
Den andra produkten som visas på MaskinExpo är Holms Swish, som med en ny typ av borstkärna gör borstbytet betydligt enklare jämfört med konventionella varianter. Holms Swish består av en vriden borstkärna i aluminium försedd med kassettborst, som dessutom håller mycket längre än de traditionella borstringarna.
– Produkten är unik i sitt slag och har flera fördelar. Förutom att kassettborsten är mer slitstarka så är hela lösningen den mest flexibla på marknaden. Inga verktyg behövs för borstbytet, det är bara en liten spärr som skjuts åt sidan så kan kassettborsten bytas ut. Enklare kan det inte bli, fortsätter Wiggo.

Effektivitet, kvalitet och flexibilitet i centrum
När Holms utvecklar nya produkter är effektivitet, kvalitet och flexibilitet alltid centrala faktorer.
– Vi utvecklar produkter som hjälper våra kunder att öka lönsamheten i sin egen verksamhet. Det vi levererar ska göra deras jobb både lättare och effektivare. Om vi tar snöröjning som exempel så får man oftast ersättning per plogad gata, inte för antalet timmar det tar. Därför ligger det verkligen i våra kunders intresse att få uppgiften löst så snabbt och så enkelt som möjligt.
Med Holms Duo närmar man sig dessutom en ny marknad i och med att ett stort och omtalat behov kan lösas – de senaste årens debatt kring ett jämställt underhåll av gång- och cykelvägar kontra bilvägar har drivit på utvecklingen. Holms Duo är en kompakt maskin som lämpar sig väl även för mindre vägar.

Satsar på mer export
Holms Industri befinner sig i en expansiv fas.
– Förutom att vi nyrekryterar till vår egen verksamhet så lägger vi samtidigt ut mer på regionala underleverantörer. Ungefär hälften av det vi producerar går på export och den andelen kommer med stor sannolikhet att öka eftersom vi gör strategiska satsningar för det nu, avslöjar Wiggo Eriksson.
Holms Industri är även involverade i Teknikcollege, Industridag Östergötland samt utvecklingen av YH-utbildningar i regionen.