Tor 23 maj / År 42 / Nr 1 2024

Hos Praktiska blir praktikplatser ofta arbetsplatser

Praktiska är en gymnasieskola som tack vare samarbete med näringslivet håller koll på vad marknaden behöver för arbetskraft.
Skolan har verksamhet på 36 orter i Sverige och i Malmö finns Praktiska på två ställen – i city och i Limhamn.

Affärsidén hos Praktiska Sverige AB är att vara Sveriges främsta skolkoncern inom lärlingsutbildning.
På Praktiska varvar eleverna skola och praktik varje vecka. Ungefär halva studietiden äger rum ute på en arbetsplats, vilket gör att eleven på ett naturligt sätt växer in i sin blivande yrkesroll.
Praktiska i Malmö Limhamn har 145 elever som går tre årskurser. Skolan har 17 lärare och 2/3-delar är yrkeslärare.
– Praktiska här i Limhamn har funnits sedan 2002 och är en av koncernens äldsta skolor. Det är en stabil skola med ett bra rykte, säger rektor Palle Johansson.

Traditionella hantverksyrken
Praktiska har sedan starten varit inriktad på traditionella hantverksyrken, som till exempel elektriker, VVS-are, bilmekaniker och låssmeder.
– När Praktiska startades i Malmö 2002 var arbetsmarknadsläget annat än vad det är idag och därför har det tillkommit nya utbildningar under årens lopp. Nu har vi också utbildningar inom till exempel make up och nagelvård, berättar Palle Johansson.
Utbildningskonceptet hos Praktiska är att halva lärlingsutbildningen ska göras ute på praktikplatserna.
– Det är en styrka att eleverna kommer ut på praktikplatsen i ett tidigt stadium. På så sätt etableras en kontakt från båda sidor, säger Palle Johansson.
Det är viktigt att eleven kan känna trygghet på sin arbetsplats. Därför har varje elev en lärare från skolan som kommer till praktikplatsen ungefär var tionde praktikdag. Eleverna har även en handledare på plats som hjälper dem i vardagliga frågor. Tanken är att eleven ska lära sig yrket från grunden, men också växa under sina tre år och få reda på hur arbetslivet fungerar på riktigt.

Samarbete med näringslivet
– Vi har byggt upp ett väldigt bra samarbete med många företag genom åren och strävar alltid efter att bredda och förbättra samarbetet. Nästan alla 145 eleverna ska ut i praktik och det innebär att 140-150 företag alltid är aktuella som samarbetspartners, berättar Palle Johansson.
Utsikterna att få arbete efter avslutad skolgång på Praktiska är mycket goda.
– Om en elev sköter sig på praktiken och i skolan och har blivit formad efter det enskilda företagets behov så finns det ju ingen anledning för företagsledningen att anställa någon annan, säger Palle Johansson och fortsätter:
– Vi vet att företagen gillar konceptet med att de under ett tidigt stadium får finslipa eleverna efter deras önskemål.
Palle Johansson är yrkesvägledare i botten, men han har också hunnit med att jobba med personaladministration, försäljning, marknadsföring, som lärare och egen företagare. 2007 startade han Praktiska i Helsingborg och 2011 blev han även rektor för Praktiska i Landskrona. Sedan sommaren 2013 är Palle Johansson rektor på Praktiska i Malmö Limhamn.