Ons 29 maj / År 42 / Nr 1 2024

Hotellet med traditioner och personlighet

Clarion Hotel Wisby är från början ett anrikt stadshotell från 1855 och ingår i Nordic Choice Hotels, Nordens största hotellkedja, sedan 2006.
– De värdegrunder vi jobbar efter är att vara kreativa, personliga och passionerade, säger Carin Sjöberg, general manager på Clarion Hotel Wisby.

Fastigheterna som ingår i Clarion Hotel Wisby har haft många användningsområden. De byggdes som medeltida packhus, d.v.s. hus där köpmännen förvarade och visade upp sina varor. I slutet på 1600-talet användes det som kronomagasin.
– Det har gjorts omfattande renoveringar och tillbyggnader genom åren och den största förändringen gjordes mellan 1988 och 1991 då vår vinterträdgård tillkom som tidigare var en bakgård. Den används för olika vernissager, underhållning och konserter, berättar Carin Sjöberg.

Hög kundnöjdhet
– Vi har många återkommande gäster och en hög kundnöjdhet på cirka 90 procent. Vi har fått utmärkelsen som ett av de 25 bästa hotellen i Sverige och även en utmärkelse för vår service via Tripadvisor. Dessutom har Choice Hotels blivit utnämnd till Sveriges bästa hotellkedja fyra år i rad av Grand Travel Award, berättar Carin Sjöberg och fortsätter:
– Vi har en tydlig vision och det är att vi ska öka livskvaliteten hos både medarbetare och gäster. Det innebär att vi vill tillföra något utöver det vanliga, till exempel att servera ekologisk frukost.

Modevisning och konferenser
På Clarion Hotel arrangeras med jämna mellanrum olika evenemang.
– Den 2 maj i år hade vi invigning till Fashion Weekend i vår Vinterträdgård tillsammans med Wisby centrum. Det är en nysatsning för att lyfta fram Gotland inom mode och design. Under samma helg hade vi ”Living room” tillsammans med Annika Fehling och en rad olika artister, till exempel Angelica Alm från ”Så ska det låta” och sing and song-writern Brett Perkins från USA samt True North.
Hotellet ordnar också konferenser och event av olika slag.
– Vi har bland annat en vacker trädgård med festlokal på cirka 300 kvadratmeter.
Clarion Hotel Wisby strävar efter att med inspirerande atmosfär, personligt engagemang och god mat skapa de bästa förutsättningarna för en lyckad och givande konferens.
Utöver god mat, underhållning och konferenser erbjuder hotellet också spa, där gästerna kan få behandlingar av olika slag.
– Vi vill att folk ska få stimulans för alla fem sinnena, säger Carin Sjöberg.

Nya hotellrum
2008 förvärvade Clarion Hotel Wisby via sitt fastighetsbolag Home Properties två fastigheter på Strandgatan och 2012 började dessa konverteras till 77 nya hotellrum.
– Det kommer att bli totalt 212 rum, bland annat dubbelrum och sviter med en fantastisk utsikt över havet och stadsbilden. Designen ska hänga ihop mycket med det övriga hotellet och därför försöker vi jobba med material från den gotländska naturen, till exempel kalksten, för att få en röd tråd i hotellet, säger Carin Sjöberg och tillägger:
– Vi satsar på att göra hotellet till en levande mötesplats för både gotlänningar och hotellgäster. Det ska vara unika upplevelser utöver att bara checka in och äta en frukost. Plötsligt kanske gästerna får uppleva musikunderhållning eller en häftig vernissage.
Carin Sjöberg började sin bana i hotellbranschen på Reso Hotels. Hon har en lång erfarenhet från hotell- och besöksnäringen och har bland annat jobbat på Radison SAS som försäljningsdirektör och på affärsresebyrån HRG Nordic som nordisk försäljningsdirektör.