Ons 29 maj / År 42 / Nr 1 2024

HSB satsar i växande Norrköping

Just nu byggs det närmare 1.000 nya lägenheter i Norrköping. Så mycket har det inte byggts på över 20 år. En av aktörerna som inledde byggboomen är HSB.

– När vi projekterade Brf Solskenet på Ljurafältet var det som om proppen gick ur och idag är ofta fler byggherrar med och utvecklar samma områden och stadsdelar där vi bygger, säger Per Nordin, bygg- och miljöchef på HSB Östra i Norrköping.

Brf Solskenet började byggas i december 2014. Det är en bostadsrättsförening med 42 lägenheter i två huskroppar som bildar en öppen vinkel med det ena huset längs Ljuragatan och det andra in i Vasaparken.

Lägenheterna är på två till fyra rum och kök, med en boarea på mellan 54 och 97 kvm. Planlösningen ger en rymlig känsla med effektiva ytor och bra förvaringsmöjligheter. Balkongerna ligger i söderläge eller mot väster och sovrummen är placerade mot den tysta innergården.

– Alla bostäderna är sålda och inflyttningen pågår för fullt, säger Per Nordin.

Intill och spegelvänt mot Brf Solskenet bygger HSB även Brf Månskenet med samma utformning. Inflyttningen börjar vid årsskiftet 2015/2016 och just nu finns bara två lägenheter kvar till salu.

– Vi bjöd på ytterligare en tomt som vi fick. Den är lite större så där kan vi bygga 46 lägenheter i det som blir Brf Norrskenet. Här kommer vi snart att börja försäljningen och inflyttningen är planerad till 2017.

De tre bostadsrättsföreningarna utgör tre av fem etapper med totalt 250 lägenheter på Ljurafältet, söder om Vasaparken. Övriga etapper byggs av Riksbyggen.

– Det blir lite som en ny stadsdel, säger Per Nordin.

Staden förtätas
Ett annat område där HSB bygger nytt är kvarteret Mjölnaren, mitt i Norrköpings gamla industrilandskap.

– Vi bygger i Västgötebacken, mellan Campus och Drottninggatan. Det är en väldigt fin och stadsnära miljö, bara ett stenkast från Motala ström. Att det är en gammal ödetomt som bebyggs betyder mycket för den här delen av stan, som saknar bostäder.

Det blir 69 ljusa lägenheter med varierad planlösning för två till fyra rum och kök, rymliga balkonger och en mysig innergård. Köken i de 52-115 kvm stora lägenheterna är slutna eller halvöppna mot de generösa vardagsrummen. Alla lägenheter får balkong eller uteplats och det kommer att finnas tillgång till garage under huset med hiss.

– Ambitionen är att alla lägenheter ska kunna få möjlighet till en plats i det underjordiska garaget. Vi har redan fått in många intresseanmälningar för projektet där säljstarten är planerad till den 12-13 september, med preliminär inflyttning vintern 2017.

Lokalerna i markplan ligger i ett promenadstråk med bra skyltläge och är planerade för kaféer och mindre kommersiella aktörer.

För närvarande håller HSB även på med projekteringsarbetet för en tomt i kvarteret Rodga, mitt emot resecentrum. HSB och Kärnhem blev, i en markanvisningstävling, tilldelade varsin tomt där den gamla busstationen låg. Säljstarten är planerad till våren 2016.

– Bor man där blir man granne med Ostlänken. Närmare Norrköpings allmänna kommunikationer går knappast att komma, säger Per Nordin.

15 % av all nyproduktion
2013 byggdes bara 47 nya lägenheter i Norrköping. I år planeras färdigställande av ca 600 lägenheter och sammantaget pågår produktion av 1.000 nya lägenheter. Så mycket har det inte byggts här på över 20 år. HSB satsar stort på den här utvecklingen och organisationen har som mål att stå för 15 % av alla nyproducerade lägenheter i Norrköping.

– Det råder bostadsbrist i Norrköping, så det är väldigt positivt att det byggs mer här nu. Universitetet lockar hit människor och Ostlänken ger bra pendlingsmöjligheter. Många tycker nog att Norrköping är en trevlig stad också. Att se byggkranar i en stad ger en positiv känsla, som kan smitta av sig även till företag att etablera sig här. Dessutom brukar man ju säga att en byggnadsarbetare ger ytterligare fyra jobbtillfällen. Etablering av nya bostäder skapar en flyttkedja. Men vi har också ett ansvar att bygga så att människor har råd att bo i nyproducerade bostäder.

För HSBs del betyder fler bostäder även fler kontrakt vad gäller tekniskt underhåll och förvaltning. HSB Östra sköter administrationen och den tekniska förvaltningen för bostadsrättsföreningarna och de cirka 1.300 hyresrätterna man har i sitt bestånd. Per Nordin betonar att HSB är en långsiktig förvaltare som värnar miljön.

– Vi arbetar en hel del med energioptimering och inför klimatsmarta åtgärder, även i våra hyresrätter. På en del av fastigheterna finns exempelvis solcellsanläggningar för elproduktion eller varmvatten, säger han avslutningsvis.