Tis 28 nov / År 41 / Nr 5 2023

HSB utvecklar Mariehöjd

HSB planerar över 600 lägenheter på attraktiva Mariehöjd. De 114 lägenheterna i etapp 1 är redan sålda och blir inflyttningsklara under hösten 2016 och våren 2017.

I Mariehöjd, på mark som köpts från Landstinget, utvecklar HSB Umeå ett nytt bostadsområde tillsammans med Peab. HSB och Peab äger marken ihop och Peab ska även vara entreprenör för HSBs bostadsrättsföreningar i området. Den första av de tre detaljplanerna har vunnit laga kraft och utbyggnaden förväntas pågå under fem till åtta år.
Mariehöjd ligger i Olofsdal cirka fyra kilometer utanför Umeå centrum och intill den etablerade stadsdelen Mariehem. I Mariehems centrum finns livsmedelsbutik och kvartersrestaurang. Det är samtidigt nära till Umeå centrum med goda bussförbindelser och cykelbanor.
Det är ett attraktivt område, mellan Istidsgatan och Mariehemsvägen, med syd-, sydvästläge. Det ligger nära Umeå universitet, Norrlands universitetssjukhus (NUS) och träningscentret IKSU. Det är även nära till Nydalasjön där man kan bada, fiska, jogga i motionsspår eller bara promenera i den vackra naturen.

Möter stor efterfrågan
Det råder ingen tvekan om att det finns en efterfrågan på bostäder i området och lägenheterna såldes snabbt slut.
– Mariehöjd ligger nära stora arbetsplatser som NUS och universitetet. Samtidigt som Nydalasjöns rekreationsområde finns inom räckhåll, säger Björn Dahlberg, vd HSB Umeå.
Projekteringen av de drygt 600 lägenheterna sker i etapper. Den första etappen, Brf Mariehöjd 1, är under uppbyggnad och de 114 lägenheterna är redan sålda. Inflyttningen är beräknad till hösten 2016 och våren 2017. I nuläget väntar HSB på bygglov för Brf Mariehöjd 2 och Brf Mariehöjd 3 på totalt 186 lägenheter.

Energieffektiva hus
Husen byggs enligt systemet Miljöbyggnad Silver, vilket gör dem mycket energieffektiva.
– Det är helt i linje med vår värdegrund hållbarhet och ett led i HSBs centrala strategi att minska koldioxidutsläppen med 50 procent från år 2008 fram till år 2023, säger Björn Dahlberg.
Målgruppen är framför allt unga människor och lägenheterna är mindre tvåor och treor, med en boyta på i snitt 58 kvm. Alla lägenheter kommer att ha balkong och med fina bilfria innegårdar som inbjuder till samvaro.
– Här kan man bo i tio år utan underhållsåtgärder, tillägger Björn Dahlberg vidare.
Med en befolkningsökning på drygt 1.000 personer per år råder det stor efterfrågan på bostäder i Umeå. Mariehöjdsprojekten utgör en förtätning av Olofsdalsområdet och kommunen utvecklar å sin sida området nedanför Mariehöjd.
– Det är roligt att stan växer. Med den bostadsbrist vi har idag känns det bra att kunna erbjuda moderna och energieffektiva bostäder med hög tillgänglighet, som kan tilltala både yngre och äldre, kommenterar Björn Dahlberg avslutningsvis.