Tor 25 jul / År 42 / Nr 3 2024

Hudiksvall möter framtiden med ny vision

Hudiksvall är en kommun som utmärker sig på flera olika sätt. Kanske är det för att man vågat sticka ut hakan och vara nytänkande långt före alla andra. Eller så är det för att Hudiksvall fortfarande präglas av energin från Glada Hudik-andan. Troligtvis både och. Hudiksvall ska bli Sveriges bästa kommun att leva och verka i – med 50 000 invånare i kommunen varav 25 000 i staden år 2050.

Hudiksvall har höga ambitioner – kommunen ska erbjuda samhällstjänster av högsta kvalitet, ha ett blomstrande näringsliv och inte minst en attraktiv och hållbar livsmiljö. Genom att bygga goda samarbeten mellan kommunen och det privata näringslivet kommer man långt, vilket det kommunala näringslivsbolaget också har många goda exempel på. I Hudiksvall verkar allt lite närmare, lite mer genuint och lite gladare.

Glada Hudik finns överallt
Hudiksvall utmärker sig mycket genom engagemanget som genomsyrar kommunen och alla som bor och verkar här. Det kallas ofta för Glada Hudik-andan. Begreppet Glada Hudik är gammalt och har med stor sannolikhet använts under flera hundra år för att beskriva kommuninvånarnas förhållningssätt och det lokala näringslivets klimat. Begreppet har sitt ursprung i att besökare utifrån ofta uppfattat Hudiksvallsborna som öppna, glada och okonstlade.
Samma positiva tankesätt är påtaglig inom näringslivet i Hudiksvall. Här finns bland annat flera av världens främsta hydraulikföretag, och tillsammans har de bildat ett hydraulikkluster. Företagen inom Hudiksvalls Hydraulikkluster exporterar tillsammans till över 100 länder. Hudiksvalls kommun utgör också hjärtat i Fiber Optic Valley som är länken mellan forskningen, marknaden och olika finansiärer. Här finns kompetensen att ta företagen vidare och sammanföra de med rätt personer.
– Det är inte så konstigt att Hudiksvall som är en liten kommun i Hälsingland är världsledande inom områden som hydraulik och fiberoptik. I Hudiksvall finns en lång tradition av innovativa entreprenörer. Vårt främsta bidrag till utvecklingen av företagen är att stötta i kompetensförsörjningen, säger Karin Snell på Hudiksvalls Näringslivsbolag.
Under hösten 2018 planeras nu ett rekryteringståg som ska gå från Stockholm till Hudiksvall. Väl framme besöker alla en rekryteringsmässa där alla lediga jobb i Hudiksvalls kommun presenteras.

Sveriges bästa kommun
Inom Hudiksvalls Näringslivsbolag, HNA, ryms all tänkbar service som behövs för att starta, utveckla och etablera företag i Hudiksvall. Dessutom finns inflyttarservicen ”Till Hudiksvall”.
– Vi märker ett stort tryck på vår inflyttarservice nu. Det är mycket på gång i kommunen som uppmärksammas, bland annat satsas det på nyproduktion av lägenheter alldeles intill havet och mitt i stadskärnan. Vi märker också att efterfrågan på industrilokaler ökar, berättar
Karin Snell.
För en kommun i Hudiksvalls storlek är ca 700 nyproducerade bostäder en
stor satsning som också indikerar vart man är på väg.
Nyligen tilldelades kommunen tillsammans med grannarna Söderhamn och Nordanstig
ett generöst anslag från Tillväxtverket för att utveckla ”Företagande på lika villkor”.
Ett projekt som ska stötta nyanlända att starta företag. Det har visat sig att många som flyttar till Sverige varit entreprenörer i sin hemländer och att de vill fortsätta driva företag här i Sverige.