Fre 24 maj / År 42 / Nr 1 2024

Hundratals nya bostäder där stad, skog och vatten möts

Södertälje kommer att få ett generöst tillskott av nya bostäder under de kommande åren. Peab har verkligen tänkt på allt i samband med utvecklingen av det nya bostadsområdet vid Bergviks Strand, beläget precis där stad, skog och vatten möts. Efter en första etapp på 88 lägenheter står en omvandling av den gamla Tobaksfabriken näst på tur.

Bergviks Strand bjuder på en av Södertäljes finaste utsikter över skog och vatten. Här bor man som mitt i naturen fast ändå med staden inom bekvämt räckhåll. Området har allt man kan önska sig – men har länge haft något av en industriprägel som överskuggat en annars uppenbar potential som bostadsområde.
I området ligger en gammal Q-märkt fabrikslokal som i folkmun kallas Tobaksmonopolet. Många har nog undrat vad det skulle bli av den gamla fabriken, och snart kommer Peab att kunna visa upp resultatet av flera års planeringsarbete kring ombyggnad och renovering av ett av Södertäljes främsta industriminnen.

Anrika industrilokaler får nytt liv
Peab har redan tagit tillfället i akt och byggt fyra arkitektritade hus omfattande totalt 88 nya bostadsrätter. Brf Lejonet stoltserar nu med husen på rad utmed kanalen. Ett boende på första parkett var det som utlovades och sannerligen även det som levererats med inflyttning i etapper sedan september månad.
Nästa steg blir att ta sig an det gamla Tobaksmonopolet. Peab låter riva delar av fabriken och ett nytt underjordiskt garage ska byggas i anslutning till de 58 nya bostadsrätterna som ska ge nytt liv åt de anrika industrilokalerna.
– Det blir en stor förändring där stora lokalytor kommer till nytta igen. Samtidigt värnar vi om att bevara det gamla industriarvet då vi bland annat låter fasaden vara kvar enligt gällande regler för Q-märkta fastigheter, upplyser Christer Fursth, tidigare Hammarbyspelare men sedan december 2013 distriktschef på Peab Bostad AB med ansvar för delar av Stockholmsregionen samt Gotland.
Christer har arbetat inom byggbranschen under flera decennier och spelade fotboll på elitnivå parallellt med sina olika uppdrag inom Peab. Sedan 2003 har han bytt fotbollsskorna mot bygghjälm på heltid.

Stark utvecklingsmöjlighet för Södertälje
Totalt blir det omkring 250 nya bostäder fördelat på fyra etapper vid Bergviks Strand. Målgruppen blir blandad eftersom smålägenheter varvas med lite större familjelägenheter.
– Nuvarande projekt i sina fyra etapper är det största vi gjort i Södertälje någonsin och det ger en mycket stark utvecklingsmöjlighet för staden, säger Christer Fursth.
Inom Peab finns en målsättning där man strävar efter att uppnå kriterierna för Miljöklassad byggnad nivå Brons eller högre. Brf Lejonet kommer att klara kraven och kanske nå nivå Silver. För Tobaksmonopolet kan det enligt Fursth bli lite mer komplicerat eftersom delar av byggnaden måste bevaras i befintligt skick, men all hänsyn kommer att tas när det gäller energikrav och materialval till exempel.
– Det finns inga genvägar om man ska bygga hållbart för framtiden. Peab har alla riktlinjer på plats och vi kommer att fortsätta driva utvecklingen mot ett mer hållbart bostadsbyggande, tillägger Christer Fursth.