Ons 29 maj / År 42 / Nr 1 2024

Hyr en pensionär till en rimlig kostnad

Vill man ha ett bra jobb utfört till ett rimligt pris så finns det många erfarna och kompetenta pensionärer som kan stå till tjänst.
Företaget ”Hyr en pensionär i Gävleborg AB” bildades 2006 av Folke Rahm och drivs idag av hans dotter och svärson, Josef och Johanna Lund.

Folke Rahm startade verksamheten i liten skala i Bollnäs och drev företaget fram till sin bortgång sommaren 2013.
– Folke var byggnadsingenjör i grunden och hade jobbat mycket inom byggbranschen, berättar Josef Lund. Anledningen till att han startade företaget var att han kände själv att han hade mycket kvar att ge när han blev pensionär och han visste att många i hans ålder tyckte det samma.
Folke fick snart tag på ett kontor i Gävle och efter ett tag hade verksamheten blommat ut ordentligt. Idag finns företaget i Hälsingland, Gästrikland, Uppland, Härjedalen, Västmanland och Dalarna. Den största koncentrationen finns i Gävle och Hudiksvall.

Billigt och enkelt
Att hyra en pensionär ska vara både billigt, enkelt och smidigt. De som arbetar på Hyr en pensionär är själva gamla företagare och känner till de problem som kan uppstå. Ibland kan man lösa det internt, men oftast behöver man ha hjälp utifrån. Hyr en pensionär löser problem utifrån kundernas behov.
Varför en pensionär?
• en pensionär är självgående från första timmen
• en pensionär är plikttrogen
• en pensionär har lång yrkeserfarenhet
– Många pensionärer har anmält sitt intresse och vill fortsätta vara ute i arbetslivet fast kanske inte på heltid, 40 timmar i veckan. Vi har inga krav på att binda upp oss med långa avtal utan försöker lösa ett problem för stunden och pussla ihop efterfrågan med den personal vi har, säger Josef Lund.

Kompetens och erfarenhet
– Vi har en otroligt hög kompetens och erfarenhet hos personalen och försöker hela tiden anpassa kompetensen till de uppdrag som ska utföras. Om ett företag vill ha hjälp några timmar då och då går det bra. Många av pensionärerna vill ha lagom med arbete, de flesta jobbar 10-20 timmar i veckan.
De senaste två åren har 60-100 personer fått lön varje månad via Hyr en pensionär och totalt finns det idag cirka 350 pensionärer i löneregistret.
Bland yrkeskategorier kan nämnas lärare till privata skolor och fastighetsskötare.
– Tyvärr har det varit svårt att få tag på hantverkare. Inom det området skulle vi behöva fler, säger Josef Lund.
Tack vare ROT- och RUT-avdragen har många jobb tillkommit hos Hyr en pensionär.
– Det är otroligt givande att jobba med det här eftersom alla är så positiva, både de som kommer ut i arbetslivet och de som hyr personal. Vi vill gärna fortsätta utveckla verksamheten för att tillgodose den efterfrågan som kommer, säger Josef Lund.
Hyr en pensionär i Gävleborg AB är medlem i företagarföreningen Seniorkraft och all personal är försäkrade i Fora och Trygg Hansa.