Mån 17 jun / År 42 / Nr 1 2024

Hyresrätt – uppskattat boende hos Norabostäder

Norabostäder har alla sina 700 lägenheter uthyrda.
Det tog några månader att få alla lägenheter i nybyggda Smedgården uthyrda, men nu är samtliga 23 lägenheterna uthyrda.

Två av hyresgästerna i Smedgården är Jörgen och Marianne Eklund, som hyr en nybyggd tvårummare sedan sommaren 2016.
Jörgen och Marianne Eklund kommer ursprungligen från Västerås. I takt med att staden växer har paret letat efter lugnet på annat håll. Sommarstugan i Glanshammar utanför Örebro har varit en oas i många år, och 2011 flyttade man permanent till en bostadsrätt i Hitorp strax söder om Nora centrum.

Nyfikna på hyresrätt
Förra året blev de nyfikna på Norabostäders nybyggnation vid Smedgården och i juli gick flyttlasset till Vagnmakargränd. Valet föll på en tvårummare på 64 kvadratmeter och med en hyra på totalt 8.650 kronor i månaden.
De 23 lägenheterna på Smedgården har ekparkett på golven, kaklade badrum med golvvärme och rymliga inglasade balkonger. Tvättmaskin och torktumlare i varje lägenhet. I huset finns cykelförråd, lättillgängliga lägenhetsförråd och miljörum för källsortering.
– Det är jätteskönt att allt är nytt och fräscht. Läget på andra våningen är väldigt bra med kvällssol och vi har gångavstånd till centrum och promenadområden vid Norasjön. Vi trivs väldigt bra här hos Norabostäder, säger Jörgen Eklund.
Att bo i hyresrätt är en nästan helt ny upplevelse för makarna Eklund men de tycker att fördelarna överväger eventuella nackdelar.
– Är det någonting som behöver målas så behöver vi ju inte ombesörja det själva. I vårt förra boende var det dags att måla fönstren och det kan vara skönt att slippa när man kommit upp i pensionsåldern, konstaterar Jörgen och tillägger:
– Det räcker med att vi har kvar sommarstugan…

Het marknad
– Bostadsmarknaden är het i Nora och vi har en växande kö av sökande. Men det är enkelt att söka bostad. Det går bra att registrera sig på nätet eller att komma hit personligen. Även om du är nöjd med din boendesituation idag, är det alltid en god idé att stå i vår bostadskö. För vem vet hur dina boendebehov och önskemål ser ut om några år? Ju fler köpoäng du har, ju större är då dina möjligheter att välja bland våra lediga lägenheter utifrån dina egna önskemål, säger Norabostäders vd Eva Henebäck.

Uppskattad förskola
Eva Henebäck ansvarar även för Norafastigheter som äger och förvaltar både skolor, affärslokaler, industrilokaler samt vårdboenden. Bolagets senaste stora projekt är den nya förskolan Sagoskatten, en mycket fin och uppskattad förskola med fyra avdelningar samt ett tillagningskök. Miljötanken har funnits med genom hela processen vad gäller materialval. Byggnaden är helt uppförd i trä och samtligt material är noga prövat och värderat mot en databas med bra miljöval. Uppvärmningen sker genom bergvärme och på taket finns solceller för att bidra till förskolans energiförbrukning.