Ons 6 jul / År 40 / Nr 3 2022

I Mullsjö får hyresgästerna mer för pengarna.

I Mullsjö, 25 kilometer nordväst om Jönköping, finns Mullsjö Bostäder AB – det kommunala bostadsföretaget med sina 484 hyresrätter fördelade på femton trevliga små områden. Matias Benér är VD. Han berättar målande om varför det är så bra att bo här:
— I tätorten bor det cirka 5 400 personer som verkligen uppskattar den lilla ortens många fördelar. Här passerar inte livet i rasande fart. Här får vi tid att ta hand om både oss själva och alla andra. Här finns allt alla behöver och lite till. Det sociala samspelet är så utvecklat och annorlunda i Mullsjö.

Mullsjö kommun befinner sig i ett expansivt skede. Under åren 1970-2010, fördubblades befolkningen. Allt fler, framförallt småbarnsfamiljer, har insett mervärdet i den lilla orten där allt finns nära; den vackra naturen – och inte minst den underbara Mullsjön som ligger alldeles intill. Att bo i en nybyggd trerumslägenhet här kostar cirka 1 500 kr mindre per månad än i Jönköping.
— Här bryr vi oss om varandra. I Mullsjö behöver ingen oroa sig för att gå ut om kvällarna. Här går barnen i bra skolor med hög kvalitet i allt. Och de kostnader som uppstår för resor till arbeten på annat håll kompenseras av de betydligt lägre boendekostnaderna, säger Matias. Dessutom har vi ju numera mycket bra kollektiva resmöjligheter med Västtågen som går ofta från och till vår station mitt i centrum.

Efterfrågad expansion
Mullsjö Bostäder AB har inga tomma lägenheter, men ortens expansion ställer helt nya krav. Det har nyligen byggts ett 30-tal nya bostäder och det planeras ännu fler, berättar Matias.
— Vi är precis i slutfasen i en upphandling med ett tjugotal helt nya lägenheter i ett nytt bostadsområde. Det är inflyttningsklart om ett år och redan nu har vi intresseanmälan på alla.
Det känns naturligt att undra hur framtiden ser ut för bostadsföretaget jämfört med den expansion som verkar prägla Mullsjö kommun. Går det att bygga mer för att motsvara den ökande inflyttningen? Matias svar kommer omedelbart:
— Javisst! Här i vår kommun och i vårt bolag är beslutsvägarna korta. Vi är verkligen på gång i Mullsjö och allt som gör oss och våra kommuninvånare mer till freds är sådant som vi ska satsa på. Utan att vänta.

Stolthet, gemenskap och framåtanda
Innan vi slutar vill Matias gärna få med en liten bit till:
— Här i Mullsjö har vi många aktiva och välskötta föreningar som tillsammans erbjuder nästan allt som någon kan önska. MAIS spelar dessutom innebandy i Svenska Superligan.

När jag läser in mig på MAIS hittar jag deras värdeord: STOLTHET, GEMENSKAP & FRAMÅTANDA. Det slår mig att samma tre ord går som en röd och trygg tråd genom allt jag har fått lära mig om både orten Mullsjö, de människor som bor här och hela trakten – och inte minst om Mullsjö Bostäder AB. Det kommer nog inte att bli svårt att hitta nya hyresgäster till alla de nya boendemöjligheter som erbjuds inom kort.