Tor 20 jun / År 42 / Nr 3 2024

Ideella krafter bakom ny stadsdel

Innerhamnen i Sölvesborg är ett bevis på hur entreprenörskap och god vilja kan leda till att en helt ny stadsdel kommer till. Sommaren 2015 vann detaljplanen för Innerhamnen laga kraft och förhoppningen är att första spadtaget för det nya området sker 2018.

Stadsdelen Innerhamnen kommer att rymma 400 lägenheter, kontor, hotell, restauranger och en marina, bland annat och den byggs på Lantmännens gamla mark där det tidigare stått övergivna silon.

Kvartetten fick en idé
Det hela började med att fyra entreprenörer och tillika invånare i kommunen som tyckte att det skulle göras något vettigt av den före detta arbetsplatsen precis vid havet. De fick flera intressenter med sig och 2008 bildade de aktiebolaget Solixx som i dag består av 35 aktieägare som alla bor och verkar i kommunen.
– Det är allt från konsulter, detaljhandlare, textilgrossister, bankmän, industrifolk och pensionärer. Alla har andra jobb vid sidan om och vi har jobbat med Innerhamnen på helger, kvällar och nätter säger Carina Centren som är styrelseordförande och kommunikationsansvarig i Solixx.

Första fastigheten klar 2020
Projektet som i folkmun bara kallas Innerhamnen drivs av Solixx Utvecklingsbolag AB som under hela resans gång haft ett väldigt nära samarbete med kommunen om den nya stadsdelen. De har haft en dialog med såväl tjänstemän som politiker och en öppenhet mot allmänheten och när detaljplanen antogs i förra sommaren var det ingen som överklagade.
Målbilden från Solixx sida är att projektering och markarbeten ska kunna börja 2018 och att första fastigheten ska stå klar 2020. I själva Sölvesborg finns det 17 000 invånare. Men räknat med ytterområdet och omnejd finns det 200 000 invånare. Och det finns en bra mix mellan stora och små företag i regionen liksom närhet till universitet och högskolor.
– Innerhamnen är givetvis bra för Sölvesborg, men den är bra för hela Blekinge och faktiskt för hela södra Sverige. Det visar på en framtidstro och tillväxt bland invånare och företag. Och det finns utmärkta förutsättningar att pendla till regionens övriga jobb med tåg, buss eller bil. Till Kastrup tar det drygt en och en halv timme, säger Carina Centren.

Positiv respons från alla håll
Redan nu kan den som är nyfiken på Innerhamnen besöka Pub Tjyven som håller till i en av silosarna. Där hålls minst ett evenemang i månaden och det går också bra att hyra Pub Tjyven till egna fester eller företagsarrangemang.
Vad har varit roligast hittills i arbetet med Innerhamnen?
– Den positiva responsen från kommunen, företagen och alla invånare. Det är redan över 170 personer som har satt upp sig på lägenheter i området och även de som anmält intresse för kontor, säger Carina Centrén.