Ons 6 jul / År 40 / Nr 3 2022

Ingen kan tekniska textilier bättre än Texo

Texo lever till synes ett stillsamt liv i den småländska skogen, närmare bestämt i Älmhult. I området är det inte så många som känner till att företaget faktiskt är en av världens ledande tillverkare av industriella vävmaskiner, men i andra delar av världen är Texo ett välkänt varumärke som förknippas med hållbarhet, kvalitet och pålitlighet.

Pappersbruk världen över förlitar sig på tekniska textilier som vävts av maskiner från Texo. Oftast äger pappersbruken inte vävmaskinerna själva, utan anlitar en specialiserad underleverantör som har en eller flera industriella vävmaskiner som producerar tekniska textilier.
– Dessa textilier är industriväv som används i papperstillverkningen för att transportera och filtrera papperet genom hela processen. Väven är en förbrukningsvara som måste bytas ut med jämna mellanrum. Utbytesintervallet är beroende av hur mycket papper som tillverkas, förklarar Anders Svensson, vd för Texo.

Lång livslängd ger lönsamhet
Maskinerna som används för att väva materialet har tillverkats i Älmhult i över 60 år – och flera av de allra första maskinerna är fortfarande i drift. Den långa livslängden gör investeringen lönsam för pappersindustrins underleverantörer.
– Det finns en oro på marknaden för att pappersanvändningen minskar, men vi ser att den totalt ökar eftersom andra papperstyper väger upp när ett segment går ner. Vi ökar vår försäljning varje år – och det trots att maskinerna har en extremt lång livslängd, säger Anders Svensson.
Texo har startat försäljningsbolag i både USA och Kina för att komma närmare dessa marknader. Ett tillverkande dotterbolag finns också i Kina för att kunna serva den asiatiska marknaden bättre.

Utvecklar automatiserad materialhantering
Texo har ytterligare ett affärsområde som gör verksamheten konkurrenskraftig. Inom automatiserad materialhantering utvecklar och tillverkar Texo system för pallhantering. Det kan vara allt från transportvagnar för internlogistik och förflyttning av pallar från en del av fabriken till en annan, till hela lagringssystem där man med hjälp av helautomatiska system lagrar pallgods.
– Vi tillverkar maskinutrustningen för att förflytta pallgods i systemet, förklarar Anders Svensson. Det förutsätter ett gott samarbete med pallställtillverkare och det har vi byggt upp under de senaste åren. Vi tror mycket på detta segment för framtiden, och kommer parallellt att fortsätta sälja våra industrivävmaskiner.
Tack vare Texos materialhanteringssystem kan pallgods lagras säkrare och mer effektivt med maximal nyttjandegrad av lagerytan – även här kan ökad lönsamhet för industrin redovisas.