Tor 20 jun / År 42 / Nr 3 2024

Ingenjörstjänster som förbättrar industriella processer

Ingenjörsbyrån Camatec värdesätter djupa kundrelationer som utvecklas över lång tid. Med några av landets ledande industriföretag som Uddeholm, Atlas Copco, Volvo CE och ABB på kundlistan spelar företaget en avgörande roll för den svenska industrins utveckling.

Camatec levererar nyckelfärdiga ingenjörslösningar, inklusive installation och driftsättning, där kunden enbart ska behöva trycka på startknappen för att komma igång. För att nå en så bred marknad som möjligt finns företaget etablerat på två industritunga orter i Sverige: Karlstad och Västerås. Samarbete finns dock med industrikunder över hela Sverige och delvis även utanför landets gränser.

Ingenjörstjänster i världsklass
Camatecs kunder får tillgång till en komplett utvecklingsavdelning med erfarenhet och förmåga att maximera nyttan i varje investering. Det finns många framgångsrika exempel på det. Ett av de senaste kan härledas till Uddeholm som nyligen beställt en specialmaskin för sortering och inmatning av stångämnen i riktpressen. Camatec vann uppdraget i internationell konkurrens, mycket tack vare goda referenser från tidigare samarbete med Uddeholm.
Även Atlas Copco har fördjupat sitt mångåriga samarbete med Camatec genom att ingå ett globalt leverantörsavtal avseende teknikutvecklingstjänster och forskningsnära uppdrag.
– På Camatec är vi stolta över det utökade förtroendet och ser fram mot möjligheten att låta fler enheter inom Atlas Copco ta del våra ingenjörstjänster i världsklass, kommenterar vd Johan Ljungner.
Camatec vänder sig även till offentliga beställare och har nyligen vunnit en offentlig upphandling för Stockholms Vatten. I samband med modernisering av reningsverket behövs en rälsgående bergborrningsutrustning som Camatec ska utveckla och driftsätta. Uppdraget är ett bra exempel på hur företaget på ett effektivt sätt kombinerar kunnande inom allmän maskinkonstruktion med avancerad gruvutrustning. 

Industrin växlar upp
Samarbeten med stora beställare som Atlas Copco och Stockholm Vatten markerar Camatecs framtidsambition – att leverera helhetslösningar som komplement till konsulttimmar.
Det finns en stor flexibilitet med mycket hög kunskapsnivå inom företaget, som i dagsläget sysselsätter ett 30-tal medarbetare i Karlstad och ett tiotal i Västerås. Utöver det finns det också en prototyp- och testverkstad i Sunne som drivs av en handfull medarbetare.
– Att vi etablerade oss i Västerås är ingen tillfällighet, säger Johan Ljungner, som själv är västeråsare. Det finns en stark industritradition i staden och vi ser att vi har mycket att erbjuda som kan hjälpa Västerås industri att växla upp ytterligare.