Sön 4 dec / År 40 / Nr 5 2022

Inget uppdrag kan vara viktigare än att skapa samhällsnytta

Vännerna Attila Farkas och Keihan Darvishi ville förändra världen och skapa bättre förutsättningar för fler att komma in på arbetsmarknaden. De etablerade städföretaget Proffas i Mälardalen AB för knappt fem år sedan, med ett startkapital på endast 5000 kronor. Idag sysselsätter företaget ett 20-tal personer och omsätter över nio miljoner kronor.

Keihan Darvishi berättar stolt att företaget han varit med och grundat befinner sig i konstant tillväxt. Tjänsteutbudet består av professionella städtjänster för företag och privatpersoner, samt bygg- och flyttstädning. Det som gör Proffas unikt, utöver grundarnas spännande resa, är att man tillämpar lite annorlunda arbetssätt om man jämför med branschen i övrigt.
– För oss är det viktigt att bidra till hälsosamma arbetsmiljöer och villkor när vi städar, och vi sätter alltid kunden i centrum. När det gäller flyttstädning tänker vi utanför boxen och erbjuder utöver en professionell och effektiv städning även gratis lån av flyttbil. Det är ingen annan städfirma i Sverige som har det konceptet, men vi tror att många kan börja kopiera det eftersom det är väldigt uppskattat bland kunderna, säger Keihan.

Inget uppdrag kan vara viktigare
Proffas finns för att grundarna och tillika ägarna Attila och Keihan verkligen vill göra skillnad och bidra i utvecklingen av ett mer hållbart och rättvist samhälle.
– Det handlar om mycket mer än städtjänster för oss. Det handlar om att förändra liv och förbättra förutsättningarna för fler människor. Speciellt de som står långt ifrån arbetsmarknaden. Vi är ofta ute i förorterna och föreläser på skolor och jobbsökarevent. Vi försöker alltid förbättra och förändra där vi kan, berättar Keihan.
– Jag vet att det inte är många andra som vågar ta de steg vi tagit för att komma hit. Vi är annorlunda på många sätt. Även i vår rekrytering, där vi gärna fångar upp medarbetare som annars kanske aldrig skulle få en chans på arbetsmarknaden. Vi förändrar deras liv totalt, de får en lön och känner ökad delaktighet i samhället. Inget uppdrag kan vara viktigare än det.

Bäckbys invånare kan leverera
För att verkligen visa att man menar allvar med engagemanget för samhället inom Proffas drog Keihan Darvishi igång ett jätteprojekt liknande det som utspelas i boken Tårtgeneralen, som även filmatiserats.
Tillsammans med invånare i förorten Bäckby i Västerås, som har länets högsta arbetslöshet, bakade Keihan i oktober 2019 världens största baklava på över 700 kilo. Han utnämndes till baklavageneralen av Svt, och kunde i ett nyhetsinslag visa upp den jättelika baklavan och samtidigt meddela att alla pengar skänks till Musikhjälpen. Det blev över 70.000 kronor i intäkter för baklavan, som sålde slut direkt.
– Jag ville driva projektet för att visa att Bäckbys invånare kan leverera. Vi på Proffas ska fortsätta utvecklas tillsammans med människor i Västerås förorter. Vi ska fortsätta ge människor en chans, och vi ska fortsätta vara annorlunda. Vi ska helt enkelt fortsätta bidra till en bättre värld, säger Keihan Darvishi avslutningsvis.