Lör 20 jul / År 42 / Nr 3 2024

Innovativt dykserviceföretag fortsätter expandera

Den Göteborgsbaserade dykeriverksamheten Dawab fortsätter att expandera. Efter Gasellprisnomineringen i fjol har det ena prestigefyllda projektet efter det andra dykt upp – och Dawab syns ofta i mycket uppmärksammade projekt i samverkan med stora aktörer som Göteborgs hamn och Preem.

Utvecklingen inom Dawab har varit god sedan företaget etablerades 2009 av kollegorna Martin Lindgren och Andreas Molin. På bara några år har Dawab utvecklats från tre till ett 20-tal anställda, och uppdragen blir allt mer omfattande. Under 2016 förvärvades dessutom Rapps Dyktjänst i Halmstad och sammantaget står man nu med över 30 yrkesdykare samt 10 andra yrkesarbetare till industrins förfogande.
– Tillsammans med Rapps Dyktjänst kan vi nu ta oss an mycket större projekt. Den samlade kompetensen och den gemensamma utrustningen är betydligt större inom de två företagen tillsammans vilket naturligtvis kommer våra kunder till gagn, säger Martin Lindgren.
Förvärvet är en mycket lyckosam satsning som lyfter både Dawab och Rapps Dyktjänst. Tillsammans står man för en av marknadens mest kompletta maskinparker inom service- och anläggningsdykeri.

Teknikinvesterar och uppfinner nytt
En av de främsta anledningarna till att Dawab lyckas skapa en kontinuerlig tillväxt med allt fler spännande projekt på referenslistan är att man tidigt insåg värdet av att våga tänka annorlunda. Att investera i ny teknik som effektiviserar och förenklar arbetet, och att även utveckla egna metoder som bidrar till förbättring i arbetsprocessen.
Det kan exemplifieras dels med Dawabs inköpta 3D-sonarsystem, som snabbt kartlägger stora områden under vatten utan att man ens behöver dyka. I princip kan man säga att ett arbete som tidigare kanske tog uppemot en månad nu tar en enda dag tack vare den nya tekniken.
Det kan även belysas genom utvecklingen av den så kallade Dawabformen, en egen uppfinning i kompositmaterial som gör det avsevärt lättare att dyka ner och reparera fundament och pålar under vatten. De traditionella gjutformarna är tunga och svåra att hantera, men med Dawabformen kan arbetet med lätthet utföras av dykarna för hand utan att man behöver använda kranar.
– Vi har bland annat använt Dawabformen i ett uppdrag för Göteborgs hamn som omfattade reparation av nästan 70 pålar. Det klarade vi, mycket tack vare vår egen uppfinning, på bara två veckor, berättar Martin Lindgren.

Ständigt lyhörda för utveckling
En annan starkt bidragande faktor till att Dawab fortsätter att expandera är att marknaden för service- och anläggningsdykeri blir allt mer omfattande. Kunderna består av industriföretag, statliga verk, kommuner och hamnar, landsting, föreningar, shippingföretag och byggentreprenörer. Dawab har även etablerat ramavtal med flera stora kunder såsom Preem och Göteborgs hamn.
Att ständigt vara lyhörda för nya möjligheter ligger för grundarna av Dawab. De upptäcker ofta nya produkter på mässor som de tar med sig hem och använder i sina projekt. Ett exempel är Denso Seashieldsystemet som man reparerat pålar på Preems hamn i Lysekil med, ett annat är Oxifree som fick Dawabs grundare att starta ett nytt företag för att marknadsföra produkten i Sverige.
Förvärvet av Rapps Dyktjänst medför också en mycket positiv utveckling för framtiden.
– Vi har mycket spännande saker på gång både inom Dawab och Rapps Dyktjänst. I närtid ska vi renovera färjelägen i Göteborgs norra skärgård, bland annat. Vi ser mycket positivt på framtiden. Tack vare förvärvet av Rapps Dyktjänst har vi lyckats bredda både upptagsområde och kompetens. Nu kan vi lämna anbud på projekt som vi annars aldrig skulle kunna konkurrera om och det känns fantastiskt bra, avslutar Martin Lindgren med.