Fre 14 jun / År 42 / Nr 1 2024

Inred med kvalitetslösningar från Hillerstorp

Ricana Concept AB är familjeföretaget från Gnosjö, närmare bestämt Hillerstorp, som leder utvecklingen inom moderna kommersiella miljöer. Som en av Nordens största leverantörer av kompletta butiksinredningar satsar företaget nu även på angränsande nischer med stor framgång.

Den lilla småländska kommunen Gnosjö förknippas sedan länge med en stark tillverkningsindustri. Rent förenklat brukar man säga att nästan alla som bor i Sverige dagligen kommer i kontakt med en produkt som tillverkats i Gnosjö. Det talar för hur omfattande industrin är i regionen. Att ett familjeägt bolag från trakten lyckats etablera en särställning på marknaden som framstående leverantör av såväl butiksinredningar som displayer är därför inget som förvånar.

Allt för säljande miljöer
Det finns nog inte många aktörer som kan lika mycket om butiksinredning som Ricana. Allt som behövs för att skapa trivsamma, säljande miljöer med bra flöden går att beställa direkt från fabriken i Hillerstorp. Och allt är naturligtvis kundunikt och måttbeställt – produktionen börjar nämligen så fort ordern kommit in.
Det finns förvisso ett grundsortiment som man kan bekanta sig med online eller via Ricanas katalog. Det är emellertid tänkt som en vägledning i djungeln av lösningar som finns på marknaden, vartefter Ricana kompletterar med helt kundunika lösningar beroende på hur butiksmiljön ska se ut och vilken målgrupp den riktas till.
Under de senaste åren har Ricana även börjat se sig om efter nya utmaningar för att komplettera utbudet. Då det finns mycket kunskap att hämta från retail och den typen av miljöer har man framgångsrikt lyckats utveckla trivsamma koncept även för andra professionella miljöer, såsom huvudkontor och konferensrum. Det är en nisch som vd:n Bengt Nyström tror kommer att växa framöver, även om butiksinredning även framgent kommer att vara huvudkategorin.

Bygger ut i Hillerstorp
Ricana kan räkna med fortsatt tillväxt även om e-handeln ökar. Bengt Nyström känner sig snarare hoppfull än orolig:
– Butiksinredningar kommer alltid att behövas – men deras utformning kan komma att bli annorlunda framöver. Då är vi med i den utvecklingen också. Vi bygger ut fabriken i Hillerstorp för att möta en större efterfrågan nu.
En potentiell utvecklingsmöjlighet är att e-handelsbolagen också vill ha några fysiska butiker som ”showrooms”, eller visningshallar som kan locka fler målgrupper. Den utvecklingen ser Bengt Nyström som fullt möjlig inom en snar framtid.
– Vi möter marknaden genom att dels bygga ut fabriken och dels satsa på effektivare flöden i våra egna processer med hjälp av ett nytt datasystem. Vidare finns ett väletablerat arbete kring lean i vår verksamhet. Att vi kommer att leverera mer råder det ingen tvekan om, säger Bengt Nyström avslutningsvis.