Fre 14 jun / År 42 / Nr 1 2024

IT-boom i Nässjö

Nässjö har blivit en centralort för IT-företag på det småländska Höglandet. Under de senaste två åren har nya IT-företag etablerat sig på orten, samtidigt som befintliga företag storsatsar.

När reklambyrån och IT-företaget OAS under hösten 2015 öppnade kontor i Nässjö var det inte minst för att man såg en stor potential i kommunens växande näringsliv.
– Vi stod och valde mellan Nässjö och Värnamo och vi valde Nässjö på grund av att det är starkare näringsliv, bättre företag och större potential för oss att lyckas, sade Christian Ögren, säljchef vid OAS.

Året innan etablerade sig IT-företaget INVID i Nässjö. I samband med etableringen uttalade sig André Prien, vd INVID, entusiastiskt om Nässjö och Höglandet:
– Det småländska höglandet utgör en mycket viktig och intressant marknad för oss. Via etableringen av vårt nya kontor i Nässjö får vi en naturlig utgångspunkt inom den aktuella regionen, sade han.

Utöver etableringarna av OAS och INVID har IT-jätten Atea uttryckt en avsikt att etablera sig i Nässjö inom en snar framtid. Och samtidigt som fler IT-företag slår sig in på Nässjömarknaden frodas de befintliga företagen i branschen.

Utvecklar affärssystem
System Technologies har funnits på orten i många år och levererar såväl produkter som tjänster inom IT-infrastruktur, moln och affärssystem. Under våren blev företaget Xerox-partner och nyligen lanserade de dessutom en ny version av sitt affärssystem SEBS, avsett framförallt för tillverkande företag. Systemet omfattar det mesta från inkommande råmaterial till färdigt bokslut – ett system i utvecklingens framkant.
– Det innebär att man, bland mycket annat, kan få upp företagets resultat direkt på en skärm och se hur det förändras i realtid. De olika uppgifter som visas är sådana som ledningsgruppen efterfrågar. Så vitt vi vet är detta helt unikt, säger Henrik Björkman, företagets vd.

JSC investerar i 1200 kvadrat modern arbetsplats
Det företag som ofta betraktas som Nässjös IT-flaggskepp är JSC, ett företag som grundades under tidigt 2000-tal av den unge entreprenören och IT-virtuosen Johan Schelin. De blev snabbt två personer – sedan tre, tio, tjugo. I våras gick de från 40 till 50 anställda när de förvärvade Switchcom Telecommunications. JSC invigde i september sitt nybyggda kontor längs riksväg 40 i Nässjö. Vid invigningen av det nya kontoret sade vd Christer Löwdahl att det fanns två anledningar till att de satsade på att uppföra den nya byggnaden:
– Den ena är att vi tror på den här regionen. Det finns en otrolig utvecklingspotential på Höglandet. Den andra är vår vision att bli Sveriges bästa arbetsplats.

Informationslogistik
NT Mediaprint är ett av få exempel på företag ur tryckeribranschen som har lyckats utnyttja samhällets digitalisering till sin fördel. I våras installerade företaget en för marknaden helt ny digital printer av världsledande fabrikat – först ut i Europa. Förutom den digitala printern har företaget även investerat i ytterligare kuverteringskapacitet och kraftfullt uppgraderat sin IT-plattform. Bland NT Mediaprints kunder finns några av Sveriges tyngsta företag och man hanterar totalt cirka 125 miljoner dokument årligen.